Skijališta i hoteli prepuni: Turisti uživaju na bh. planinama

Iako početak zime nije bio obećavajući s obzirom na to da na planinama skoro da nikako nije bilo snijega, ugostitelji na Jahorini ovih dana zadovoljno trljaju ruke. Mnogobrojni turisti iskoristili su novogodišnje praznike kako bi uživali u snježnoj idili, a zahvaljujući snijegu koji je pao u petak, na pojedinim stazama moguće je i skijanje.

Kako su nam rekli turistički radnici, svi kapaciteti su popunjeni, a za boravak na ovoj planini, pored Bosanaca, odlučili su se uglavnom turisti iz regije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Turistkinje iz Zagreba kažu da su došle na tri dana na Jahorinu i da su oduševljene ovom planinom.

– Slavili smo Novu godinu u jednom kafiću, a danas uživamo u suncu. Neke su od nas prvi put ovdje, dok su neke bile i prošle godine. Super nam je ovdje, zadovoljne smo.

I turisti iz Užica rekli su nam da su prvi put na Jahorini, te da uživaju.

– Prelijepo je. Djeca se sankaju, mi šetamo, samo je šteta što nema više snijega i što sve staze ne rade – kazali su Užičani.

Trenutno je na stazama 30 centimetara snijega, a u funkciji su ski liftovi Poljica, Baby lift, šestosjed Prača, a šestosjed Poljica je u funkciji za panoramsko razgledanje.

I na Olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu danas je sunčano. Visina snijega izmjerena na Bjelašnici iznosi 11 centimetara, dok je na Igmanu jedan centimetar manje.

U Babinom dolu na Bjelašnici temperatura zraka je -6 stepeni, a na Malom polju na Igmanu -7 stepeni.

BX i K1 liftovi su koji će biti danas u funkciji u Babinom dolu, dok će trosjedna žičara biti puštena u rad za panoramsko razgledanje.

Na Malom polju, na Igmanu, u funkciji su tri baby lifta, podaci su sa web stranice KJP ZOI'84. Aktuelno je i noćno skijanje koje traje do 21 sat.

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *