Vlada FBiH osigurala 4.500.000 KM za imunizaciju usklađenu s preporukama SZO-a

Na današnjem Centralnom stručnom skupu u Sarajevu kojim je počelo obilježavanje Svjetske sedmice imunizacije u BiH, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je da je zahvaljujući podršci Vlade Federacije BiH, u Federaciji osigurano više od 4.500.000 KM za program imunizacije koji je u potpunosti usklađen s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i koji se provodi u zemljama EU.

Predstavnici nadležnih institucija ocijenili su alarmantnim što je posljednjih godina u BiH došlo do pada obuhvata imunizacijom, koji u 2016. godini iznosi oko 70%.

– Zato moramo promijeniti stavove građana, koji moraju znati da je imunizacija najveće dostignuće u zdravstvenoj nauci, budući da nas štiti od značajnog broja bolesti. Moglo bi se reći da je imunizacija žrtva svoje uspješnosti, jer smo svi zaboravili bolesti koje su zahvaljujući vakcini iskorijenjene – kazao je Čerkez.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar naglasio je da obuhvat imunizacije u BiH nije onaj preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije koji iznosi 90-95%.

– Nizak cjepni obuhvat stvara pretpostavku za pojavu epidemija i drugih bolesti. Ospice nisu bezazlena bolest, u zemljama EU već je umrlo 17 ljudi. Roditelji moraju shvatiti da je jedina ispravna odluka vakcinisati dijete – dodao je Pehar.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan izrazila je zabrinutost zbog niske pokrivenosti imunizacijom, i navela da je neophodno da budu osigurane tačne i pouzdane informacije o koristima vakcinacije bazirane na dokazima.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *