UN usvojio rezoluciju: Stop širenju izraelskih naselja na palestinskoj zemlji

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju o hitnom prestanku izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, čime već decenijama Izrael otima palestinsku teritoriju. Za usvajanje rezolucije je glasalo 14 zemalja članica Vijeća sigurnosti, dok je SAD bila suzdržana.

Time su potvrđene informacije da SAD ovaj put neće stati na stranu Izraela, odnosno da administracija aktuelnog predsjednika Baracka Obame neće uložiti veto na usvajanje ove rezolucije.

U posljednjih nekoliko dana izraelski premijer Benjamin Natanyahu je više puta pozvao predsjednika Obamu da uloži veto na ovu rezoluciju, a pozivu se, pored brojnih američkih političara, pridružio i novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump.

Povezana slikaPosljednji put se jedna ovakva rezolucija, kojom se od Izraela traži obustava širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, pred Vijećem sigurnosti pojavila 2011. godine, ali je usvajanje zaustavljeno upravo zato što su SAD uložile veto. Prerdlagač usvojene rezolucije je Egipat, uz podršku Novog Zelanda, Malezije, Senegala i Venecuele.

Ovakav potez Obamine administracije naišao je na osudu kako u Izraelu, tako i u SAD-u.

-Ovo je apsolutno sramno. Današnjim glasanjem, kojim se izoluje i demonizira Izrael, uništen je mir koji je uspostavljen kao preduslov za buduće diplomatske aktivnosti. Naša jedinstvena republikanska vlada će raditi na smanjenju štete koju je izazvala sadašnja administracija, kao i na ponovnoj izgradnji našeg savezništva sa Izraelom – naveo je na svom Twiter profilu predsjedavajući Zastupničkog doma američkog Kongresa Paul Ryan.

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *