Deset godina halal certificiranja u BiH

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH obilježila je deset godina od osnivanja, a na svečanosti koja je organizovana u hotelu Pino Nature na Trebeviću, prisustvovali su i predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Slikovni rezultat za 10 godina halal certificiranjaOni su u susretu sa predstavnicima Agencije istakli da Federalno ministarstvo poljoprivrede nastoji podržati halal certifikaciju, jer u Programu poticaja za poljoprivredu svake godine se izdvajaju sredstva za uvođenje halal standarda, što je jedan od prioriteta Ministarstva. Cilj je da se što većem broju proizvođača pomogne da ispune zahtjevne uvjete dobivanja halal certifikata, kako bi uspjeli plasirati te proizvode.

Halal standardom povećavaju se i mogućnosti izvoza za bh. proizvođače koji mogu biti konkurentni kad je u pitanju proizvodnja hrane po halal standardima, jer je to garant sigurnosti i ispravnosti hrane, ne samo u islamskim nego i drugim zemljama svijeta.

Uvođenje halal standarda u Bosni i Hercegovini je izuzetno značajno, jer je ovaj sistem kompatibilan sa svim međunarodnim i nacionalnim standardima osiguranja kvalitete u svijetu.

agroklub.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *