Izložba fotografija satova iz masovnih grobnica – ‘Kad je vrijeme stalo’

Izložba satova i drugih ličnih predmeta pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica i drugim grobnicama, pod nazivom “Kad je vrijeme stalo”, otvorena je 14.12. u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Na otvaranju je istaknuto da je cilj izložbe da posjetioca upozori na to vrijeme kada su ubijane žrtve čiji su predmeti pronađeni, ali i na činjenicu da vrijeme utječe na sve pa tako i na zaborav.

Koautor izložbe Mujo Begić rekao je da su izložbom željeli vratiti žrtvama dostojanstvo i odati posebnu počast svim nevino ubijenim.

Dodao je da su satovi često bili prvi predmeti koji su pronalaženi prilikom ekshumacija, te da je to bio slučaj i pri iskopavanju posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici Tomašica.

Drugi autor Edis Vojić naglasio je da je historija učiteljica života, ali da nas ona neće ničemu naučiti ako pred njom budemo zatvarali oči.

Naveo je da je izložba ujedno i poruka mira, potrebe za suživotom i nade u bolju budućnost.

Slikovni rezultat za amor mašovićPredsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović pojasnio je da su predmetni satovi važni jer su često jedina preostala uspomena porodicama žrtava, ali i dokazni materijal na suđenjima za ratne zločine.

Organizatori izložbe su Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Historijski muzej BiH.

Izložba je otvorena naredni mjesec dana.

fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *