U Sarajevu otvorene nove prostorije TUMED-a: Omogućiti više investicija u BiH

U Sarajevu su danas otvorene nove prostorija bh. asocijacije turskih alumnija (TUMED) uz prisustvo ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca, velikog broja zvaničnika iz Turske i BiH, kao i brojnih studenata iz BiH koji su diplomirali na turskim univerzitetima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasador Republike Turske u BiH je u obraćanju prisutnima kazao kako ambasada Turske od prvog dana podržava ovakve aktivnosti.

“Ova asocijacija ima ulogu povezivanja. Svakim danom sve bolje uviđam značaj i vrijednost ovakvih aktivnosti. Turska i BiH imaju vrlo bliske odnose, a to i sami znate, o tome ne treba mnogo pričati. Kada ste otišli u Tursku na studij vidjeli ste koliko se tamo osjećate kao u svojoj kući, to ste mi i sami rekli. I ja, otkako sam ovdje stigao, osjećam se baš tako. Ovdje smo kao u svojoj drugoj domovini”, rekao je Koc.

Naglasio je kako su trgovina i ekonomija veoma važni u odnosima Turske i BiH.

“Uvijek govorimo o dobrim odnosima, ali brojke su bitne. Ako brojke budu pozitivne, znači da radimo dobar posao. Mi ćemo i dalje činiti napore i boriti se kako bi povećali investicije. U ovoj zemlji i na Balkanu je potrebno više pozitivne atmosfere. Naš zadatak je da omogućimo više investicija i više ekonomskih prilika. Vi nas podržite u tome i učestvujte u tim projektima”, rekao je turski ambasador.

Predsjednik TUMED-a Adis Alagić je izrazio zahvalnost svim prisutnima što su izdvojili vrijeme kako bi prisustvovali svečanosti.

“Danas zvanično otvaramo prostorije TUMED-a. Zahvaljujem vam se što ste došli”, rekao je Alagić.

Generalni direktor Ziraat Bank Bosnia, Ali Riza Akbas, je istakao kako će Ziraat banka i dalje podržavati ovakve i slične aktivnosti.

“Lijepo je i za BiH i za Tursku vidjeti studente koji su studirali u Turskoj. Mi u Ziraat banka Bosnia danas imamo 350 uposlenika i rastemo brzim tempom. Zaposlit ćemo one koji uče turski u BiH i studente koji su diplomirali u Turskoj. Mi iz Ziraat banke ćemo sigurno i dalje podržavati ovakve aktivnosti”, kazao je Akbas.

Ministarstar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, koji je diplomirao na univerzitetu u Istanbulu, istakao je kako i dalje očekuje pozitivne priče u okviru TUMED-a.

“Turska nam je pomogla u najtežim momentima. Mene je, naprimjer, stipendirala, i svi ovdje imamo slično iskustvo. Nadam se da ćemo svi ovdje u okviru TUMED-a u narednom periodu raditi još bolje projekte i da ćemo biti snažniji”, rekao je Hadžović.

U okviru današnje svečanosti održana je i konferencija na temu “Mogućnosti međunarodne trgovine s posebnim osvrtom na prilike u Republici Turskoj” na kojoj su govorili iskusni privrednici i menadžeri.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *