Vlasnici kladionica: Imaju vile, zgrade, kafiće i restorane, a državi duguju milione

Pozicije u vrhu liste najvećih poreznih dužnika u FBiH ljubomorno čuvaju kladionice u vlasništvu mostarskog biznismena Dinke Dike Slezaka, a tako će očigledno i ostati zbog nemogućnosti naplate potraživanja. Kladionice Derby Bet Shop duguju 21.944.703 KM, a kladionice Intersport 18.832.017 KM, što u konačnici znači da ovaj kontroverzni Mostarac duguje državi nevjerovatnih 40.776.720 KM.

Sakupiti više od 40 miliona KM poreznih dugovanja, a pri tome krivično ne odgovarati na bilo koji način, misterija je čije je jedino logično objašnjenje u političkoj zaštiti koju je Slezak vjerovatno uživao. Da li je ta politička zaštita povezana sa zalogom u vidu imovine kojeg je za potrebe puštanja na slobodu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, Slezak položio 2006. godine, teško je zvanično utvrditi.

Kladionica Williams Poreznoj upravi FBiH duguje 377.627 KM. Pravni zastupnik te kladionice je, kako su mediji ranije izvještavali, bila i Bernardica Čović, supruga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Dogovanja prema Poreznoj upravi FBiH ima i kladionica Premier World Sport iz Čitluka, nešto više od 217.000 KM. Njen vlasnik Renato Korać je blizak HDZ-u, čak i matici te stranke u susjednoj Hrvatskoj, što dokazuje i status VIP gosta u štabu Kolinde Grabar-Kitarović nakon izbora za predsjednika Hrvatske. Vlasnik je i Caffe bara Premier u Čitluku.

Sportska kladionica Remi iz Tuzle duguje čak 3.263.658 KM Poreznoj upravi FBiH, što je rezultiralo stavljanjem katanca na vrata poslovnica te kladionice. Osnivači ove kladionice su Stipo Pervan i Eduard Dilber, a Eduard se bavi i poljoprivredom i uzgojem stoke. Dugovanja kladionica u FBiH na osnovu poreza iznose oko 50 miliona KM, a Porezna uprava FBiH je gotovo nemoćna u namjeri da naplati ta dugovanja. Na glavni dio ukupnog duga se odnosi 33.734.654 KM, a na zateznu kamatu dodatnih 16.019.363 KM.

Podsjećamo, u periodu od 1. januara do 30. septembra 2016. godine kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnosti priređivanja igara na sreću izvršeno 12 potpunih inspekcijskih kontrola, kojima je obuhvaćeno cjelokupno poslovanje za period do pet godina, te 309 djelimičnih inspekcijskih nadzora, odnosno brzih kontrola, u kojima se u jednom danu kontroliše plaćanje poreza na dohodak i doprinosa i radno-pravni status zaposlenika, odnosno kontrola rada na crno i primjene Zakona o fiskalnim sistemima. U djelimičnim kontrolama je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 256 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 741.400 KM. Najčešći razlozi zbog kojih su izdati prekršajni nalozi su neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nedostavljanje podataka na server Porezne uprave FBiH, neuredno vođenje knjiga dnevnih izvještaja, neispravan fiskalni uređaj, povrede odredbi Zakona o igrama na sreću koje se odnose na povredu utvrđenih pravila igre, zaticanje maloljetnih osoba u prostorijama kladionica, te angažovanje neprijavljenih radnika.

Mnogo opširnije i detaljnije o ovome pročitajte na http://www.faktor.ba

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *