Organska malina može postati bh brand

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH Organsko FBiH, povodom desete jubilarne godine promocije “Dani organske proizvodnje”, u saradnji sa KJP Centar Skenderija u sklopu Sajma privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2016, organizovao je Stručnu konferenciju na temu “Organska proizvodnja maline u BiH”.

Profitabilna grana poljoprivrede

Slikovni rezultat za organska malina“Organska proizvodnja je najpozitivniji primjer u sektoru agrara. To je profitabilna, izvozno orijentisana i radno intenzivna grana. Treba aktivirati prirodne resurse i dati veći finasijski input organskoj proizvodnji. Naši su organski proizvodi kvalitetni i na inostranim sajmovima odnosimo najviša odlikovanja i zašto ne bi naša dominantna politika bila usmjerena ka takvim mogućnostima? Vjerujem da će biti potpora i da će poljoprivredni proizvođači verificirati te potpore svojim proizvodima”, kaže prof.dr. Nezir Tanović.

Motor razvoja privrede

Povezana slika“Cilj je da bh građanima, kao i vlastima, ukažemo na prilike u razvoju ruralnih područja. Da bi postigli 3% površina pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom treba nam puno parcela. Čak 47.000 hektara moramo imati u organskoj proizvodnji, što znači 12.000 – 15.000 organskih operatera i predstavlja motor razvoja privrede”; rekao je predsjednik Organsko FBiH, Sejad Herceg.

Kako je naveo, organska malina može postati brand jer sad već imaju potrebe za preko 1.000 tona organske maline za Kanadu i EU.

Na istoj konferenciji u Sarajevu potpisana je Inicijativa za formiranje Grupacije organskih proizvođača pri Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da će vrlo brzo formirati Grupaciju i da će naši poljoprivrednici shvatiti važnost ovog projekta i blagovremeno se uključiti sa novim zasadima maline, a samim tim popraviti svoj porodični budžet a u konačnici i stanje bh privrede.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *