Zeničanka među 25 najvećih naučnica u Njemačkoj

Zeničanka koja je u Njemačkoj i svijetu poznata kao „dama koja robotima daje život“, jedna je od rijetkih žena koja se svrstava u tzv. STEM akademsko područje, koje kombinuje nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Naime, Maja Hadžiselomović sa svojih 29 godina, od strane globalne platforme WomenTech Network, koja okuplja i ohrabruje učešće žena u nauci, nedavno je svrstana među 25 najvećih naučnica Njemačke, a njena biografija objavljena je u časopisu ove mreže, što se smatra jednim od najvećih uspjeha u razvoju i primjeni informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Maja je studirala automatiku i elektroniku u Sarajevu, zatim je u Mariboru pohađala odsjek Robotike i automatike, da bi nakon toga u Novom Sadu završila Master studij Mehatronike na Fakultetu tehničkih nauka.

Inače ova izvanredna zeničanka radi u njemačkoj firmi KUKA, na poziciji integratora robota za autoindustriju, a aktivna je i u euRoboticsu, organizaciji kojoj je cilj učiniti robotiku korisnom za razvoj privrede i društva, kao nacionalna koordinatorica BiH, za Evropsku sedmicu robotike.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *