Glavni odbor SDA: O odnosima u regiji, stranci, koaliciji

Zasjedao je Glavni odbor Stranke demokratske akcije. Razmatrana su aktuelna politička pitanja, među kojima su odnosi u stranci i regionu. Bilo je govora i o odnosu sa koalicionim partnerima HDZ BIH i Savezom za bolju budućnost.

Zaključke Glavnog odbora SDA prenosimo u cijelosti:

– Dostavljanje  upitnika  Evropske komisije potvrđuje  jasnu perspektivu i kredibilnost aplikacije  za članstvo  Bosne i Hercegovine u EU. Zadužuju se kadrovi Stranke u izvršnim i zakonodavnim tijelima da pruže puni doprinos da se na upitnik odgovori ažurno i kvalitetno.

–    Glavni odbor SDA  poziva  nadležne organe vlasti da nastave sa procesom knjiženja perspektivne vojne imovine u cilju aktiviranja  Akcionog plana  za članstvo u NATO-u,  u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2012. godine prema kojoj ta imovina pripada državi.

–    SDA je opredijeljena i poziva partnere u vlasti da se do kraja ovog mandata prioritetno bave pitanjima koja su od životnog interesa za građane BiH: provođenjem ekonomskih-socijalnih  reformi, izgradnjom infrastrukture, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije.

–    Ključni ekonomski pokazatelji potvrđuju da reformski zahvati provedeni od strane Vijeća ministara i Vlade F BiH  daju pozitivne rezultate. Glavni odbor SDA je pozdravio rad Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH i dao punu podršku premijerima Denisu Zvizdiću i Fadilu Novaliću.  Glavni odbor SDA  konstatuje da je potrebno ubrzati provođenje ekonomsko-socijalnih reformi i posebno aktvnosti na izgradnji infrastrukture, naročito cestovne.

–   Iako rješavanje presude u slučaju Sejdić –Finci nije uslov za kandidatski status BiH, SDA će pružiti maksimalni doprinos za što hitnije  provođenje ove presude. Obzirom da je rješavanje ovog pitanja već predugo blokirano insistiranjem HDZ-a da se  ujedno riješe i  pitanja za koja je ova stranka zainteresirana, očekujemo od HDZ-a da predloži  takva rješenja. Glavni odbor  naglašava da bilo koji prijedlog koji sadrži nove podjele na etničkom principu neće biti podržan od SDA.

–  Glavni odbor  konstatuje da je sve izraženije osporavanje i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane rukovodstva RS. Glavni odbor pozdravlja odluku  Vijeća za implementaciju mira da međunarodna zajednica zadrži neophodne mehanizme za podršku provođenju Mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.

–    Glavni odbor ocjenjuje neprihvatljivim pokušaje izmjene  zakona o Ustavnom sudu kojim bi se mijenjala uloga i struktura Ustavnog suda  prije uspostavljanja drugih zaštitnih mehanizama i mehanizama za otklanjanje blokada. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je vitalni i neodvojivi dio ukupnog ustavnog aranžmana i predstavlja centralni stub pravnog poretka države. Slabljenjem Ustavnog suda dovela bi se u pitanje  cijela ustavna konstrukcija , teritorijalni integritet BiH bi ostao nezaštićen, a mehanizam za deblokadu sistema odlučivanja bi bio doveden u pitanje.

–  Glavni odbor zahtjeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da prilikom imenovanja Predsjednika Suda Bosne i Hercegovine  poštuje odredbe Zakona o VSTV koje obavezuju da se  prilikom imenovanja pravosudnih funkcija mora osigurati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda. Prema trenutnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda neophodno je imenovati Predsjednika suda iz reda bošnjačkog naroda. Svako drugo rješenje bi bilo protivzakonito i neprihvatljivo   za bošnjački narod.

–    Preduslov za Regionalnu stabilnost je iskrena saradnja i međusobno uvažavanje  država regiona .  Glavni odbor podržava nastojanja predsjednika Stranke i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da unaprijedi saradnju i odnose BiH sa susjednim državama na principima međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i poštivanja državnih suvereniteta.

–    SDA pozdravlja odluku Apelacionog vijeća Suda BiH kojom se poništava odluka Izborne komisije BiH u vezi sa izborima u općini Stolac. Ova odluka  omogućava  Izbornoj komisiji da ispravi  svoje greške i, u skladu sa Zakonom, osigura integritet izbornog procesa. Članovi Izborne komisije koji budu eventualno istrajavali na nezakonitim i politički motiviranim odlukama biće odgovorni za posljedice.

–  Glavni odbor  podržava Općinski odbor SDA  Srebrenica u implementaciji izbornih rezultata i poziva sve izabrane odbornike  sa liste SDA da u stranačkim tijelima pronalaze  rješenja u  najboljem interesu povratnika u Srebrenicu.

–   Glavni odbor poziva rukovodstvo SBB-a da u svrhu stabiliziranja koalicije i stanja u zemlji, ostvari iskreniju saradnju sa SDA. Kontroverzne izjave i prozivke saradnika iz SDA, su štetne i pomažu onim snagama koje ne žele stabilnost BiH.

– Glavni odbor odbacuje neprimjerene, neodmjerene i neosnovane izjave  i optužbe  Predsjednice R Hrvatske na račun BiH. Iznošenje takvih neistina nije u skladu sa proklamovanom politikom dobrosusjedskih odnosa i čin je grubog miješanja u unutarnja pitanja suverene države Bosne i Hercegovine.

–   Glavni odbor je usvojio izvještaj o izbornim rezultatima Stranke na Općinskim izborima u Bosni i Hercegovini 2016.godine

(Vijesti.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *