Ambasador Makarević: Saradnja sa Pakistanom ide u pravom smjeru

Dolazak visoke vojne delegacije iz Islamske Republike Pakistan znak je spremnosti ove države da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom. To je definitivno pozitivan znak, ali ne treba biti euforičan, pravi posao tek slijedi, izjavio je za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u IR Pakistanu Nedim Makarević, povodom dolaska delegacije koju predvodi general Rizwan Akhtar, predsjednik Univerziteta nacionalne odbrane u Islamabadu i bivši čelnik Pakistanske obavještajne službe.

General Akhtar predvodi delegaciju koja će posjetiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo odbrane, te tvornicu municije Igman iz Konjica.

– Ovo je jedna od delegacija koja, pored protokolarne zadace ima za cilj da utvrdi šta BiH može učiniti, da napiše preporuke za dalje produbljivanje saradnje između dvije države – istakao je Makarević.

Posjeta generala Akhtara je važna, i pored preporuke, bit će organizirani protokolarni susreti sa visokim dužnosnicima BiH. Nakon pozitivne ocjene ove posjete, u BiH bi trebao doći ministar vojne proizvodnje IR Pakistan Rana Husein Tanvir, veliki prijatelj BiH, te počasni gost na proslavi Dana nezavisnosti BiH u Pakistanu 2015. i 2017. godine. Ta delegacija će uraditi dubinsku analizu namjenske industrije BiH, te detaljno ispitati sve naše potencijale u tom segmentu.

Ambasador BiH u Pakistanu je dodao kako namjenska industrija nije samo generator razvoja kroz izvoz, nego i vitalna za odbranu jedne države i njenu vitalnost.

– Stoga namjensku industriju ne doživljavam samo kroz pitanje profita, iako ni taj dio, naravno, ne treba zanemariti. BiH raspolaže značajnim potencijalima, postoje ljudi koji su patrioti i stručnjaci, koji su radili godinama u postrojenjima bivše zajedničke države, koji raspolažu zlata vrijednim informacijama i žele pomoći. U slučaju Pakistana saradnja je već krenula, određeni artikli poput snajperske municije 12.7 milimetara se već izvoze, ali ja smatram da bi moglo i trebalo mnogo više – riječi su ambasadora Makarevića.

S druge strane, Makarević napominje da je Pakistan nuklearana sila i da svoje odbrambene potrebe rješava kroz saradnju sa najvećim državama kao što su NR Kina i Sjedinjene Američke Države.

– Ako se to uzme u obzir, onda je uspjeh već i činjenica što smo ih uspjeli animirati, skrenuti im pažnju.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *