Novalić objavio: U Federaciju BiH ubrzo dolaze vakcine iz Rusije

Vlada Federacija BiH odabrala je dvije kompanije za nabavku ruskog cjepiva protiv koronavirusa, a to su MGM Kakanj i Krajinagroup.

U oba slučaja radi se o ruskom cjepivu Sputnjik V, cijena doze je 17 eura, a ugovori o nabavci s ove dvije kompanije bit će potpisani u roku od četiri do pet dana, kazao je na konferenciji za novinare federalni premijer Fadil Novalić.

Prezentirajući rezultate rada ad hoc povjereništva za nabavku cjepiva, Novalić je kazao kako je povjereništvo poslalo pismo namjere na adresu 41 kompanije, te da je dobilo odgovor od sedam-osam kompanija.

Pri odabiru dobavljača prvi kriterij je bio brzina nabavke, a drugi cijena. S obzirom da je cijena kod svih ponuda iznosila oko 17 eura, prednost je dana kompanijama koje su obećale najbržu isporuku.

– Mi smo išli na sigurno da to rade dvije kompanije, jedna je ona koja nudi najbrži rok nabavke. To je MGM Kakanj. U pitanju je rok od tri dana od otvaranja akreditiva, a akreditiv se može otvoriti nakon potpisa ugovora. Druga je Krajinagroup, koja ima direktnu komunikaciju s ruskim fondom za Sputnjik V, s tim da je vrijeme reakcije nešto sporije – kazao je Novalić.

Cjepivo će biti nabavljeno u nekoliko kontingenata, s tim da prvi kontingent mora sadržavati najmanje 100.000 doza.

Novalić je dodao kako će cjepivo biti plaćeno nakon što bude registrirano u Agenciji za lijekove Bosne i Hercegovine.

U federalnom budžetu za nabavku cjepiva odobreno je 12 miliona maraka što je dovoljno za oko 350.000 doza, dodao je Novalić.

Na svojoj današnjoj sjednici Vlada FBiH izdala je naredbu kantonima da pooštre epidemiološke mjere u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom.

– Što se tiče mjera one su od početka jedanaestog mjeseca kontinuirane, mi insistiramo na kontinuitetu mjera osim što neki dio nekad malo promijenimo. Ovaj put promijenili smo to što kantonima više ne preporučujemo, već im naređujemo da u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom proglašavaju oštrije mjere. Kantoni sada moraju pratiti svoju epidemiološku situaciju i u skladu sa brojem oboljelih i brojem hospitaliziranih, moraju proglašavati restriktivnije mjere. To je jedina promjena, sve ostalo ostaje isto, to je ograničenje od 30 osoba, nošenje maske i sve ostalo – kazao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

zavnews/vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *