FZZ i Prevent Visoko zajedno će raditi na osposobljavanju i prekvalifikaciji nezaposlenih

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar i direktor Preventa Visoko Mirza Kahriman, potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji.

Cilj sporazuma je priprema i realizacija projekata od zajedničkog interesa, u okviru nadležnosti i potreba sporazumnih strana, u oblasti stručnog osposobljavanja i pripreme za rad, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba.

– Sporazum predstavlja polazni osnov za realizaciju zajedničkih aktivnosti u narednom periodu koje se odnose na pripremu za rad, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih osoba, čime Zavod daje doprinos prilagođavanju radne snage potrebama tržišta rada, odnosno poslodavca – istakla je Lončar.

Kahriman je naglasio da je Prevent grupacija kontinuiranim ulaganjem i širenjem poslovanja značajno diverzificirala svoj proizvodno-prodajni portfolio.

Podsjetio je da je, usljed nedostatka adekvatnih resursa na tržištu rada, Grupacija prije nekoliko godina samostalno pokrenula internu obuku za mlade diplomante i magistrante, koji je tada predstavljao pionirski korak jedne kompanije.

Vremenom je taj projekat dobio i druge partnere, te danas predstavlja TAKT akademiju, jedinstven program koji mladima nudi priliku za obuku i zaposlenje.

– Mnogi od polaznika ovog programa su danas na različitim pozicijama u Preventu i predstavljaju bitan segment cjelokupnog uspjeha Prevent grupacije – istakao je Kahriman, te zaključio da će ova saradnja značajno doprinijeti uspostavljanju efikasnijeg upravljanja potrebama na tržištu rada.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *