Ekskluzivno, na Tajanu otkrivena nova vrsta “diplure” dvorepke

Zavidovićko udruženje (klub) SNIK Atom egzistira i uspješno djeluje punih 40 godina, i jedno je od najstarijih udruženja u našem gradu, a po značaju i specifičnosti poslova i aktivnosti kojima se bavi, svakako je jedno od najznačajnijih udruženja.

Ovaj puta nećemo govoriti o samom udruženju, obzirom da svi mi jako dobro znamo i šta su njihove aktivnosti, i koliko je uspješnih projekata iza njih, i koliko uspješnih akcija, i koliko Zavidovićima znači SNIK Atom i sve ono što oni rade i što jesu. Razlog našeg pisanja ovoga puta je jedna jako dobra, pozitivna i „ekskluzivna“ vijest, koja je objavljena jučer, (16.04.2021.) a tiče se svakako i udruženja SNIK Atom, i našeg Tajana i naših Zavidovića i svih nas koji volimo ovaj grad i živimo u njemu.

Naime, jučer su iz Atoma obavijestili javnost da je ovih dana istraživač prof.dr. Dragan Antić iz Beograda objavio novu vrstu „diplure“ ili dvorepke sa Tajana, te da je toj novoj vrsti dao ime “Plusiocampa atom” odnosno po udruženju Atom, a sve kako je rekao u čast njihovog 40. rođendana.

Diplure ili dvorepci su red beskrilnih člankonožaca iz razreda Entognatha, i spadaju u rod pauka. To su uske i duguljaste životinje bez očiju koje žive u vlažnoj zemlji i pod kamenjem gdje se hrane raspadnutim otpacima biljnog i životinjskog porijekla (detritus). Ime su dobili po dva privjeska u obliku kliješta smještena na kraju zatka.

Dr. Antić je svoja istraživanja nove vrste radio u saradnji sa istraživačima iz Valensije u Španiji, a ovo je svakako jedno veliko i značajno otkriće za ovu vrstu nauke, ali je veoma značajno i za Tajan, i za Zavidoviće, te na koncu za našu Zemlju. No važno je ovo i za SNIK Atom, jer niti ovog projekta i istraživanja, niti mnogih drugih sličnih projekata iz oblasti speleologije ne bi bilo da nije bilo njih, velikih entuzijasta i nadasve vrijednih ljudi koji su svojim mukotrpnim i upornim radom doprinijeli ovom istraživanju i brojnim drugim istraživanjima na području planine Tajan, kao i na područjima u BiH i svijetu.

Od srca čestitamo Atomu 40 godina postojanja, na čelu sa njihovim sadašnjim predsjednikom Admirom Bajraktarevićem, i želimo im još mnogo godina uspješnog rada i djelovanja, a znajući njih, ne sumnjamo da će to ako Bog da zaista tako i biti.

U nastavku pogledajte emisiju u realizaciji BHT:

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *