Na današnji dan je srušen Stari most

Na današnji dan 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske viojske (HV) srušile su Stari most u Mostaru.

Most je bio remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu. Prije nego što je srušen, most je pretrpio veliki broj direktnih artiljerijskih pogodaka sa pozicija HVO-a i Hrvatske vojske.

Dan ranije, 8. novembra, snage HVO i HV su počele sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta. Sve je okončano dan kasnije u 10 sati i 16 minuta, kada se “Stari” sunovratio u Neretvu. Obnova Starog mosta počela je simboličnim izvlačenjem kamenih blokova iz Neretve, a konačno je obnovljen i zvanično ponovo otvoren 23. jula 2004. godine.

“Podsjećanje na rušenje “svjetskog mosta mira” ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo. Sjećanje na lekcije mostarskog urbicida ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu. Šutnja i ravnodusnost su veoma opasne. Ako žrtva zaboravi rušenje mosta mira osuđena je na to da joj se ponovi rat. Iz mostarskog urbicida čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost za sve nas, mada je rušenje mosta mira, koga je generirao ekstremni hrvatski nacionalizam i na kostima ubijenih žrtava pokušao inaugurirati paradržavu Herceg Bosnu, pokazao, nažalost, ogromno negativno iskustvo”, kaže Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Od marta do augusta 1992. Mostar je doživio stravičan urbicid. Rušene su i spaljivane zgrade pozorišta, bolnice, biblioteke, džamije i samostani stari više od 500 godina. Mostar je grad mostova. Njegovi mostovi su bili najljepši i među svim gradovima plijenili posebnom ljepotom. U 1992. godini i razmaku od par mjeseci u Mostaru je srušeno jedanaest mostova, koje su gradili Mostarci bez obzira na vjeroispovijest.

Vjerovatno u svjetskoj historiji nije zabilježeno ovakvo divljaštvo, niti je čovječanstvo ikada zapamtilo ovakva zločinačka nedjela, nad kojima se gnuša i zgražava cijeli civilizirani svijet.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *