Okić: Tužilaštvo BiH mora krivično procesuirati premijera entiteta RS-a

Najava premijera bh. entiteta RS-a Radovana Viškovića da neće provesti odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi s knjiženjem vojne imovine u Foči i Doboju, predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine koje mora biti sankcionisano, izjavio je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mihnet Okić.

Podsjeća da Krivični zakon Bosne i Hercegovine u članu 239. vrlo precizno kaže da osoba u institucijama koja odbija da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čini krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Nedopustivo je da Tužilaštvo BiH ima različite aršine za provođenje pravde kada je u pitanju postupanje prema premijeru Federacije i prema premijeru RS. Zahtijevamo da Tužilaštvo BiH, s istom spremnošću koju je pokazalo u slučaju premijera Novalića, krivično procesuira premijera RS Radovana Viškovića kao i sve druge zvaničnike entiteta Republika Srpska koji otvoreno krše zakon, odbijajući provoditi presude Ustavnog suda BiH – ističe Okić.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *