Entitet RS iznad Ustavnog suda BiH: Kada će političari u zatvor zbog nepoštivanja odluka?

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo, ali za to do danas u našoj državi nikada niko nije odgovarao.

Zbog toga premijer entiteta Republika Srpska Radovan Višković slobodno, bez imalo straha da bi mogao biti sankcioniran, danas iz Banja Luke poručuje kako vlasti ovog entiteta neće provesti posljednju odluku Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine na državu, te da će to biti samo još jedna odluka tog suda koja neće biti provedena.

Prema Ustavu BiH odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće. Za nepoštivanje prijeti i zatvorska kazna.

Najčešći odgovor iz bh. pravosuđa koji se dobije jeste da je navodno teško pronaći službenu osobu odgovornu za provođenje odluka Ustavnog suda BiH.

Naravno da to nije tako, jer kada se istraga provede zna se ko je dužan provoditi odluke i u kom organu ili instituciji.

Podsjećamo na slučaj neustavnog referenduma u RS, kada je na kraju Tužilaštvo BiH donijelo tužilačku odluku kojom je obustavljena istraga protiv tadašnjeg predsjednika i premijerke entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i Željke Cvijanović, te predsjednika Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS-a Siniše Karana i njenih članova.

Najsvježiji primjer je odluka Ustavnog suda o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj. Nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila zakon po kome javno poljoprivredno zemljište treba postati svojina entiteta, Sud ga je proglasio neustavnim.

Ustavni sud BiH je donio odluku da je država Bosna i Hercegovina, a ne entitet RS, vlasnik tog zemljišta, 17. februara je Narodna skupština RS-a obavezala sve predstavnike RS-a u državnim institucijama da obustave donošenje bilo kakvih odluka.

Narodna skupština RS-a je također obavezala sve institucije RS-a da ne poštuju Sud te da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Navedenim krivičnim djelom propisano je da se službeno lice u institucijama BiH, entiteta ili Brčko distrikta koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazni kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Političari su sebe u Bosni i Hercegovini pozicionirali iznad zakona, jer vladavina prava nikada nije zavladala. U konkretnom (posljednjem) slučaju premijer Višković je sebe i entitet Republika Srpska stavio iznad Ustavnog suda BiH.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *