Ahmed i Amel zlatni i bronzani u Evropi, na takmičenju iz matematike

Nekoliko dana nakon objave istraživanja Međunarodnog programa za procjenu znanja i vještina (PISA) u kojem se kaže da je naša zemlja na 62. mjestu, dvojica mladih matematičara iz Bugojna osvojili su zlatnu i bronzanu medalju na međunarodnom takmičenjuThe International Youth Math Challenge” za regiju Evrope.

Ahmed i Amel kažu da nije teško biti rame uz rame s najboljima iz svijeta, ali je potrebno mnogo truda, rada i odricanja.

– Dokazao sam da sam među najboljima u svijetu, da i mi, ovako mala država, možemo da se takmičimo s državama kao što su Engleska, Amerika – kaže trećeplasirani Amel Ridžal.

– U matematici pronalazim svoj smiraj. Nakon šest godina učestvovanja na brojnim takmičenjima došla je kruna moga rada – rekao je “zlatni” Ahmed Trkić.

Ovo takmičenje je najveće onlajn međunarodno omladinsko matematičko takmičenje, na kojem studenti i srednjoškolci iz cijelog svijeta u tri kruga potvrđuju svoje matematičke vještine.

Bugojance Ahmeda i Amela, na ovo takmičenje su prijavile njihove profesorice matematike u Srednjoj tehničkoj školi, Šeherzada Bajrović i Dženana Bevrnja.

– Da djecu motivišemo, da razbijemo taj njihov strah, da mogu bolje i da idu ka boljem – istakla je profesorica Šeherzada Bajrović.

– Oni se ponekad boje da ne mogu biti rame uz rame s učenicima koji dolaze iz sredina koje nude bolje uslove obrazovanja. Mi smo pokazali da to možemo – kazala je profesorica Dženana Bevrnja.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *