Zvizdić: Kandidatski status i aktivacija MAP-a do kraja godine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je konstruktivnim današnji razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji boravi u radnoj posjeti BiH.

“Mi smo Stoltenberga upoznali sa do sada realizovanim aktivnostima na putu NATO integracija BiH i vrlo jasno smo istakli našu potpunu opredijeljenost, prije svega, ka evropskim integracijama i pratećim NATO integracijama BiH”, kazao je Zvizdić.

Na sastanku Zvizdića i Stoltenberga konstatovano je da je BiH uspjela napraviti vrlo značajan progres u nekim oblastima, posebno nakon usvajanja Pregleda odbrane, te Plana implementacije Pregleda odbrane i Plana modernizacije Oružanih snaga (OS BiH) BiH i operabilnosti kapaciteta OS BiH.

“To smo pokazali u nekom ranijem periodu, učestvujući u misijama pod NATO-ovom kontrolom van BiH, posebno u Avganistanu”, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Tema razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a bio je i još jedan Talinski uslov, koji u potpunosti nije realizovan. Riječ je o knjiženju perspektivne vojne imovine.

“No, i tu smo pokazali kredibilan napredak, s obzirom na to da su u ovom trenutku uknjižene 24 lokacije, a da ih je 18 u procesu knjiženja. Vrlo jasno smo ukazali da to sada više nije političko pitanje, pitanje volje bilo kojeg političara i bilo koje institucije, nego je to, vrlo jasno, pitanje vladavine prava i poštivanja sudskih presuda, imajući u vidu činjenicu da je Apelacioni sud BiH donio Odluku o knjiženju jedne vojne imovine na Han Pijesku na teritoriji RS”, pojasnio je Zvizdić.

Ukazao je da je NATO proces nešto što je izuzetno važno za BiH.

“On znači mir, stabilnost, ekonomski razvoj, nove investicije i ubrzano članstvo u EU i dobru saradnju sa zemljama regije i zemljama ne samo na nivou Evrope, nego i na globalnom nivou”, dodao je Zvizdić.

Kazao je da se nada da ćemo kraj 2017. godine dočekati sa dvije dobre vijesti za BiH.

“To je kandidatski status i aktivacija MAP-a, što bi na neki način značilo nereverzibilno, nepovratno stavljanje na tračnice evroatlantskih integracija”, zaključio je Zvizdić.

zavnews/vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *