KCUS: Uspješno urađene dvije veoma zahtjevne transplantacije

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu jučer su uspješno urađene dvije kadaverične transplantacije kod pacijenata starije životne dobi. Operativni zahvati urađeni su zahvaljujući uspješnoj koordinaciji kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli, te bolnice u Zenici.

U izvođenju ovih, veoma zahtjevnih operativnih zahvata, učestvovao je veliki tim ljekara, koji su po dobijanju informacije da postoji donor organa, veoma brzo bili spremni za intervenciju, navode u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

– Po dobijanju informacije od Centra za transplantaciju koji djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva, veoma brzo smo formirali timove ljekara, te stupili u kontakt sa pacijentima, kao i Kliničkim centrom u Tuzli i bolnicom u Zenici, gdje je urađena transplantacija organa. Operativni proces uspješno je protekao, a prvi postoperativni pokazatelji su veoma dobri – istakla je šefica Klinike za nefrologiju KCUS-a, prof. dr. Senija Rašić.

Prof. dr. Rašić izrazila je veliku zahvalnost generalnoj direktorici KCUS-a, prof. dr. Sebiji Izetbegović, koja daje punu podršku razvoju transplantacione medicine u KCUS-u, ali i svim ostalim granama medicine u cilju pružanja što boljih zdravstvenih usluga pacijentima.

– Posebno bih istakla i činjenicu da se Zenica do sada ističe po broju donora organa, te se iskreno nadamo da će ovaj primjer slijediti i ostali gradovi – kazala je prof. dr. Rašić.

Direktor hirurških disciplina, prof. dr. Dželaludin Junuzović, rekao je da Klinički centar Univeziteta u Sarajevu radi na revitalizaciji i unaprjeđenju transplantacione medicine, te da su ove dvije transplantacije najbolji dokaz toga.

– Naš cilj je očuvanje i unaprjeđenje zdravlja svih naših pacijenata, te konstantno radimo na profesionalnom usavršavanju i nadogradnji, u svim oblastima. Dvije kadaverične operacije, koje smo uradili u koordinaciji sa kolegama iz KC Tuzla i bolnice Zenica, su zahvaljujući odličnoj i brzoj reakciji svih nas, protekle u najboljem mogućem redu. Prvi postoperativni tok protiče uredno, a pacijenti su odmah promokrili, što je veoma dobar znak – kazao je direktor Hirurških disciplina, prof. dr. Dželaludin Junuzović.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *