Šarović: Inferiorna pozicija BiH u energetskom sektoru bit će prošlost

 

„Naše mjesto je mjesto energetskog lidera u regionu, ukoliko reformišemo zakonodavstvo, prilagodimo ga evropskim standardima i pametno iskoristimo šanse koje nam se nude“, istakao je u subotu u Beču ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, učestvujući na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji i forumu o održivosti zemalja članica energetske zajednice.

U svom obraćanju ministar Šarović je naglasio da Bosna i Hercegovini trenutno radi na cjelokupnoj strategiji svog energetskog sektora, koja će utrti put snažne energetske tranzicije zemlje i podstaći razvoj čiste energije i energetske efikasnosti. „Vjerujem da će poslije Samita za Zapadni Balkan u Trstu 12. jula, inferiorna pozicija Bosne i Hercegovine u odnosu na ostale članice energetske zajednice, postati prošlost“, istakao je ministar Šarović.

Najviše pažnje, pred održavanje Samita u Trstu, ministri su posvetili implementaciji pariškog sporazuma o energetkskoj efikasnosti i izmjeni ugovora o uspostavi energetske zajednice, kojoj će uskoro biti dodana legislativa iz oblasti klimatskih promjena i životne sredine. Ministarskom skupu u Beču prisustvovao je i Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva, Johanes Han.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *