Super-Zemlja je previše hladna za život

Planet mnogo hladniji i veći od našeg otkriven je u novembru 2018. godine u orbiti obližnjeg Crvenog patuljka – Bernardove zvijezde, koja je od Zemlje udaljena oko šest svjetlosnih godina. Došlo se do zaključka da ima masu koja je tri puta veća od Zemljine i da na njoj vladaju niske temperature.

Jasno je da čovječanstvo već neko vrijeme mašta o selidbi u svemir, pa je rijetka super-Zemlja naizgled dobra prilika za to. Ipak, nova planeta nije odgovarajuća destinacija, uprkos tome što je po veličini slična Zemlji, te se od svoje zvijezde kreće na sličnoj udaljenosti kao i naša planeta od Sunca. Naučnici ističu da je planeta vrlo hladna zbog toga što je njena zvijezda manja od našeg Sunca i emitira manje svjetlosti. Zbog niskih temperatura nema vode u tekućem stanju, tako da je život poprilično nemoguća stvar.

Relativno nova planeta pripada skupini čija svaka predstavnica nosi ime „super-Zemlja“, zbog toga što imaju veću masu nego naša planeta, ali nisu velike poput divova iz našeg Sunčevog sistema – Neptuna i Urana. Otkrivena je u orbiti zvijezde koja je najbliža našem Sunčevom sistemu nakon decenije potrage, te je dobila ime Bernardova zvijezda b.

Otkriće ove super-Zemlje pruža i nove dokaze o formiranju planeta, te o postojanju drugih solarnih sistema koji podsjećaju na naš. Ipak, život u novom svijetu nije moguć, bar ne onakav kakav je nama poznat, piše The Cut.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *