Mogu li virtuelne naočale smanjiti bolove rodiljama za vrijeme porođaja

Univerzitetska bolnica Wales u Cardiffu provodi istraživanja o tome, mogu li naočale za virtuelnu stvarnost pomoći rodiljama u kontroliranju porođajnih bolova. Ako se ona pokažu uspješnima u cijelom bi Walesu mogao zaživjeti nov pristup porođaju. 

Glavna primalja Odjela za porodništvo, Suzanne Hardacre kaže da nova tehnologija nudi alternativu u ublažavanju boli tokom porođaja, prenosi BBC. 

Trudnica Hannah Lelii prije porođaja je testirala uređaj te ga je usporedila sa “simulatorom”. “Stvarno je riječ o 360 stepeni, tako da, kad se okrenem mogu vidjeti ko je iza mene ili pokraj mene”, rekla je dodajući da joj “uređaj pomogao da se opusti”.

Odbor za zdravlje uskoro će organizirano i sistemski početi prikupljati povratne informacije majki koje su već rodile, a isprobale su uređaj.

“Ovo je prilika da napravimo nešto uistinu drukčije, nešto inovativno…, nešto što se ne koristi nigdje drugdje”, rekla je Hardacre, glavna primalja Odbora za zdravlje Univerzitetske bolnice.

“Mislim da je ovo jako dobro tokom samog početka trudova jer će se uz ovaj uređaj žene uspjeti bolje usredotočiti na disanje i na opuštanje”, kazala je Hardacre. 

Hannah Lelii za sebe kaže da je “velika obožavateljica” novog uređaja jer smatra da otvara čitav jedan “novi svijet za žene koje tek trebaju roditi”.

“Možda ovaj uređaj neće odgovarati svakome, možda se neće moći koristiti u svim fazama porođaja, no vjerujem da jest dobra alternativa”, kaže Lelii. 

Programeri Rescapea, firme koja je izradila uređaj, svake godine zarade oko 4000 funti po naočalama. 

“Polako prelazimo iz zabavne sfere u onu terapijsku”, s ponosom kaže suosnivač Rescapea Glenn Hapgood.

“Boravak u bolnici nikada nije ugodan. Čak i ako na to gledate s terapijskog stajališta – i samim odvlačenjem ljudi iz neugodnog okruženja u kojemu se nalaze – jako je dobro rješenje”, smatra Hapgood. 

Glavna primalja Hardacre kaže da bi ovaj uređaj mogle koristiti i trudnice koje su tokom prethodnih porođaja imale traumatična iskustva.

Kazala je da su naočale isprobali na ženama koje su išle na inducirani porođaj, ali i na onima koje su bile u ranoj fazi porođaja.

“Na početku porođaja rodiljama možemo ponuditi tek vodu, tehnike disanja i opuštanja”, dodala je. “A virtualna im stvarnost daje drugu dimenziju.”

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *