Tinejdžeri su uspješniji i zdraviji kad nastava počinje kasnije

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Science Advances.

Napredni Seattle

U američkom gradu Seattleu, nastava više ne počinje u 7.50 ujutro, nego malo kasnije. U 8.45. To je provedeno odlukom gradske uprave tokom reorganizacije nastave u gradskim školama.

Naučnici sa Univerziteta Washington i Salkova instituta za biološke nauke su onda imali priliku istražiti kako je to utjecalo na školarce.

“Istraživanje je pokazalo znatna poboljšanja u dužini i kvalitetu sna. Vrijeme ustajanja se približilo prirodnom vremenu buđenja za tinejdžersku dob”, rekao je profesor i biolog Horacio de la Iglesia.

Kasniji početak nastave je rezultirao time da su učenici spavali prosječno 34 minute duže. Odnosno s prosječnih 6 sati i 50 minuta, trajanje njihovog sna produženo je na 7 sati i 24 minute.

To je važno, napomenuli su naučnici u istraživanju, jer tinejdžerima treba više sna nego njihovim roditeljima.

Cirkadijalni ritam

“Unutrašnji biološki sat tinejdžera se u temelju razlikuje od onoga kod odraslih”, pojasnio je naučnik Gideon Dunster.

Ljudi imaju cirkadijalni ritam. To je unutrašnji biološki sat koji signalizira kad je vrijeme za odlazak na spavanje, a kad za buđenje. Pubertet taj ciklus produži.

“Sva američka istraživanja spavačkih navika tinejdžera pokazuju kako im je vrijeme odlaska na počinak biološki uvjetovano, dok im je vrijeme ustajanja društveno određeno”, napomenuo je Dunster.

To može imati zdravstvenih posljedica jer remećenje cirkadijalnog ritma utječe na probavu, tjelesnu temperaturu, puls, imunološki sistem, te razinu koncentracije. Naučnici smatraju da bi posvuda u svijetu o tome trebalo voditi računa.

“Vrijeme kad započinje nastava ostavlja ozbiljne posljedice na usvajanje gradiva. Tinejdžeri imaju onaj svoj unutrašnji raspored. Pitanje je kakav raspored imaju škole”, rekao je Iglesia.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *