Gazi Husrev-begova medresa učestvovala na Svjetskom debatnom takmičenju

 

Poslije dužeg vremena Bosna i Hercegovina je ove godine imala svog predstavnika na Svjetskom debatnom takmičenju, koje je od 17. do 27. jula održano u Zagrebu. Bila je to smotra koja je okupila 67 zemalja sa 630 učesnika. Sve bitnije zemlje svijeta (osim Rusije) imale su svoje predstavnike: od Perua do Kine, od Novog Zelanda do Amerike, te za nas egzotične zemlje kao što su Nepal, Tanzanija, Papua Nova Gvineja…

Bosnu i Hercegovinu predstavljala je ekipa Gazi Husrev-begove medrese koju su činili: Amina Kahriman, Harun Tucaković i Mirnes Mujezinović, inače prvi na debatnom takmičenju Bosne i Hercegovine. Nedovoljno poznavanje engleskog jezika, za ovaj nivo takmičenja, bilo je prepreka za neki značajniji rezultat, ali su sakupljena iskustva koja će im biti dragocjena u daljnjem odrastanju.

Svjetsko debatno takmičenje je pokazalo koliki se značaj pridaje debati u svijetu (pojedine ekipa su uz pomoć univerzitetskog profesora spremane od 2011. godine, u pratnji tima bio je predstavnik ministarstva obrazovanja, pojedine zemlje izvan engleskog jezičkog područja angažirale su profesore iz Engleske, timovi pojedinih zemalja bili su sastavljeni sa devet učesnika…). Zemlje od kojih se malo očekivalo (Vijetnam, Ruanda, Mongolija, Bermuda, Bangladeš…) pokazale su nivo vrijedan svakog respekta. Mladi ljudi koji su se okupili na smotri u Zagrebu, pored vještine debatovanja, posjeduju i znanja koja su vrlo bitna za poznavanje prilika u svijetu.

Prilika je ovo da se zahvalimo onima koji su omogućili boravak bosanskohercegovačkog debatnog tima na smotri debatanata iz cijelog svijeta: Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Centru za kulturu dijaloga Bosne i Hercegovine.

 

zavnews/ghmedresa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *