Erdoğan najavio projekat koji će otvoriti 100.000 radnih mjesta

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan najavio je novi „mega-industrijski projekat“ koji će osigurati 100.000 novih radnih mjesta.

“Uspostavljamo mega industrijsku zonu u pet turskih regiona. Unaprijedit ćemo tursku industriju i tehnologiju i osigurati 100.000 radnih mjesta“, rekao je Erdoğan, javila je agencija Anadolija, a prenio Hurriyet Daily News.

On je objavio i detalje projekta nazvanog „Nacionalni proboj u industriji”. U prvoj fazi će biti investirano 45 milijardi lira (9,5 milijardi dolara) i otvoreno 35.000 radnih mjesta. Unutar nove industrijske zone bit će investirano ukupno 140 milijardi lira (29,5 milijardi dolara).

Hurriyet podsjeća da se u Turskoj 24. juna održavaju predsjednički i parlamentarni izbori, te da vlada daje velika obećanja.

Cemil Ertem, jedan od Erdoğanovih glavnih ekonomskih savjetnika, rekao je da će biti poduzeto niz koraka da se smanji nezaposlenost među mladima. Između ostalog, mladim ljudima bit će ponuđeni kursevi iz kodiranja i rada sa serverima, u saradnji s obrazovnim institucijama.

Nezaposlenost u Turskoj smanjena je na 10,1 posto, prema podacima državne agencije za statistiku. Nezaposlenost među mladima od 15 do 24 godine je 17,7 posto, 3,7 posto manje nego u martu.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *