U Zavidovićima svečano obilježen Dan Gimnazije “Rizah Odžečkić”

 

Danas je u prostorijama zavidovićke Gimnazije “Rizah Odžečkić”, svečano obilježen Dan ove škole, odnosno njen 64. rođendan, i ispraćaj 59. generacije maturanata, što samo po sebi ima određenu simboliku, obzirom da je danas i Dan Evrope, odnosno Dan oslobođenja od fašizma.

Zavidovićki gimnazijalci su se svi odreda zaista potrudili da danas u njihovoj školi i njihovom gradu bude svečano, a sudeći po svim postignutim rezultatima u školskoj godini koja je na izmaku, itekako su imali razloga za slavlje i svečarsku atmosferu povodom dana njihove škole.

Svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća su pored djece, roditelja, profesora, penzionisanih uposlenika i drugog osoblja škole, prisustvovali i brojni gosti, od kojih izdvajamo prije svih Premijera ZE-DO kantona, gospodina Miralema Galijaševića, te ministre u Vladi ZE-DO kantona, i to, obrazovanja, nauke, kulture i sporta, gospodina Mensura Sinanovića, te finansija, gospodina Andreja Kajića, zatim federalni ministar prostornog uređenja i okoliša, gospodin Josip Martić, koordinator projekta energetske efikasnosti gospodin Mustafa Čopelj, načelnik naše općine Hašim Mujanović, direktori osnovnih i srednjih škola, predstavnici vjerskih zajednica, privrednici, te predstavnici medija.

Nakon intoniranja državne Himne, i učenja fatihe umrlim uposlenicima i učenicima ove škole, profesor Damir Memić upoznao je prisutne sa historijatom škole, a kratko se onda obratio i direktor Gimnazije, gospodin Alen Skejić, istakavši važnost današnjeg dana za Gimnaziju, a onda je izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli činjenici da zavidovićka Gimnazija “Rizah Odžečkić slovi za jednu od najboljih škola ZE-DO kantona. Izrazio je  zahvalnost Premijeru kantona, ministru Sinanoviću, ministru Martiću i Federalnoj vladi, na doniranim sredstvima za projekat energetske efikasnosti, kao i za druge projekte zbog kojih je danas ova škola zaista reprezentativna i vrlo dobro opremljena svim nastavnim pomagalima.

Načelnik općine Zavidovići takođe je čestitao dan škole, i obraćajući se danas, naglasio je posebno činjenicu da u Bosni žive dobri Bošnjani, koji nikad ni pred kim nisu klečali, i da su ova djeca sa svojim dobrim rezultatima koje su postigli, najbolji dokaz da će tako biti sve dok ima Bosne.

Prisutne je pozdravio i čestitao dan škole i federalni ministar Josip Martić, istakavši da je svojevremeno i on bio učenik ove škole, te da će Federalna vlada i dalje činiti sve da škole u Federaciji budu bolje opremljene i osposobljene za najsavremeniji vid obrazovanja i odgoja. Ministar Sinanović se takođe obratio i čestitao Dan škole u kojoj je bio professor, kao i njen direktor, istakavši da mu je posebno zadovoljstvo što je kao ministar mogao pomoći da se izdvoje finansijska sredstva za projekte u Gimnaziji, i nekoliko osnovnih škola sa područja naše Općine, te naglasio da će kantonalna Vlada u narednom periodu izdvojiti oko 1 200 000 KM za sanaciju i opremanje zavidovićkih škola.

Na kraju se obratio i premijer Galijašević, kazavši da je sretan da danas može prisustvovati danu škole koja je moderna, lijepa, opremljena i osposobljena za najsavremenije vidove obrazovanja, te da mu je drago što je kao Premijer mogao pomoći u realizaciji svih projekata koje je Vlada ZE-DO kantona implementirala u ovoj i drugim školama sa područja Kantona. Istakao je važnost obrazovanja i naglasio da će Vlada na čijem je čelu, činiti sve da bi se zaustavio odlazak mladih iz BiH, te da će maksimalno raditi na otvaranju novih radnih mjesta, kako bi ova djeca nakon završenog školovanja ostajala u svojoj Zemlji, radeći časno i pošteno svoje poslove, i gradeći je zajednički za neke nove generacije i naraštaje. Na kraju svog obraćanja zahvalio se na uručenoj zahvalnici koju mu je uručio direktor Alen Skejić, a koja je prema svemu prezentiranom i viđenom, otišla u prave ruke. Zahvalnice su takođe uručene još i ministrima Martiću i Sinanoviću, te koordinatoru projekta energetske efikasnosti, gospodinu Čopelju.

Skromni pokloni ovom prilikom uručeni su i penzionisanim radnicima, dok su četiri uposlenika sa dugogodišnjim radnim stažom u ovoj školi, kao i sva djeca koja su učestvovala u nekim vannastavnim aktivnostima i takmičenjima na nivou Općine, Kantona i Federacije, a bilo ih je zaista mnogo, dobila priznanja.

Nakon svečane sjednice Premijer i ministri su presijecanjem vrpce zvanično otvorili školu poslije njenog renoviranja i utopljavanja, čime je završeno današnje obilježavanje Dana škole.

Naš portal se pridružuje čestitkama povodom Dana škole, i želimo im od srca još mnogo godina postojanja i marljivog rada, te mnogo dobrih rezultata na koje smo od njih tradicionalno navikli.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *