Ministar Dedić posjetio Sajam organske proizvodnje

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu prisustvovao predstavljanju Strateškog plana razvoja organskog sektora, nakon čega je posjetio Sajam organskih proizvoda ispred BBI centra u Sarajevu – ORGANIC SARAJEVO 2017, u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača u FBiH.

Ministar Dedić je, u obraćanju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, podsjetio da je od početka mandata insistirao na donošenju zakona u ovoj oblasti. Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji je usvojen, a trenutno su u izradi podzakonski akti.

– Ova oblast predstavlja veliki potencijal BiH i jačanjem proizvodnje organske hrane poboljšavamo zdravlje naših građana i otvaramo nova radna mjesta – naglasio je Dedić.

Tokom predstavljanja Strateškog plana razvoja organskog sektora, ukazano je na probleme s kojima se susreću organski proizvođači, a ministar Dedić je istakao da će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz poticaje izdvojiti sredstva za certificiranje u oblasti organske proizvodnje.

Tokom obilaska Sajma, ministar Dedić je istakao zadovoljstvo što je na ovaj način dat zajednički podstrek razvoju ove grane poljoprivrede, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *