Dilberović: Domovina je majka, a jezik je dio domovine

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, danas je u Osnovnoj školi Bayrampaşa Mehmet Akif  İnan u Istanbulu, održala prvi čas bosanskog jezika u Turskoj, čime je ozvaničeno uvođenje bosanskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim školama u toj zemlji.

Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem, na konferenciji za novinare je rekao da je danas održan prvi čas, a od siljedeće školske godine će se bosanski jezik početi izučavati u školama.

-U cijeloj Turskoj svi će se učenici moći prijaviti da uče bosanski jezik. Sedmično će biti održavana od dva do četiri časa – kazao je Erdem, napomenuvši da će bosanski jezik moći izučavati sva djeca koja to budu željela.

Ministrica Dilberović je kazala da porodice ove djece čuvaju svoje korijene i tradiciju Bosne i Hercegovine, spajajući ih sa onim lijepim što su pronašli u Republici Turskoj.

Govoreći o tome kako je nastala ideja da se bosanski jezik uvede u turskim školama kao izborni predmet, ispričala je da je prilikom ranije posjete općini Bajrampaša u Istanbulu, družeći se s ljudima, čula djeda koji joj je kazao da je došao u situaciju da ne može komunicirati sa svojim unučetom na bosanskom jeziku.

-To mi je bilo tužno- dodala je Dilberović.

Federalna ministrica je rekla da joj je to, kao i sve ono što su uradili relevantni ljudi iz Turske za učenje turskog jezika u BiH, i općenito ono što Turci rade za svoju domovinu, dalo još više motivacije da i ona nešto uradi za svoju zemlju.

-Domovina je majka, a jezik je dio domovine. Ukoliko želite upoznati dušu jednog naroda, morate naučiti jezik tog naroda – istaknula je ministrica Dilberović.

Zahvalila je turskom narodu koji BiH i sve njene građane, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, doživljavaju kao prijateljske i što dugi period nakon prestanka rata, mnogo ulažu u BiH.

Po njenim riječima, izrađeni su mnogi objekti upravo u području edukacije, zašto je najveću finansijsku podršku davala Turska razvojna agencija (TIKA).

Predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula, Omer Faruk Yelkenci, je kazao da je nakon što je potpisan protokol između Republike Turske i BiH, danas održan prvi čas bosanskog jezika, te je izrazio nadu za nastavak uspješne saradnje.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *