U Zavidovićima osnovan hor ilahija i kasida “Sultan Abdulhamid”

 

Na inicijativu slavne i poznate turske muzičke zvijezde Orhana Čakmaka, nedavno je u Zavidovićima osnovan mješoviti hor ilahija i kasida, nazvan hor „Sultan Abdulhamid“.

Naime, radi se o inicijativi da se osnuje hor koji bi imao svoje nastupe i ujedno bio pratnja Orhanu Čakmaku na njegovim nastupima, kako u Turskoj tako i u našoj zemlji, a s ciljem što je moguće boljeg i reprezentativnijeg predstavljanja našeg grada, ali i cijele BiH, te naše bošnjačke kulture i tradicije, u Turskoj, BiH pa i šire.

Orhan Čakmak je već nekoliko godina zaredom bio gost u Zavidovićima, nastupajući na već tradicionalnoj manifestaciji „Dani tursko-bosanskog prijateljstva“, i kako sam kaže, jako je zavolio naš grad, ali i cijelu BiH, pa mu je namjera bila da za naš grad učini nešto što će se pamtiti po dobru, i što će naš grad učiniti poznatim prije svega u Turskoj, ali kako je rekao, „zašto ne i šire?“.

Hor Sultan Abdulhamid je zamišljen tako da uključuje po 20 muških i ženskih članova, s mogućnošću proširenja i nadopune članstva ako za to bude ukazana potreba. Hor će se baviti učenjem ilahija i kasida, bosanskih i turskih, te pjevanjem sevdalinki i turskih narodnih pjesama, a na nastupima u Turskoj imao bi muzičku pratnju koja je ujedno pratnja i gospodinu Orhanu Čakmaku.

Hor vodi i uvježbava nastavnik Muzičke kulture u Drugoj osnovnoj školi, gospodin Zinaid Agić, a kako su nam kazali, svoj prvi nastup bi kako je planirano trebali imati od 25. do 27. maja, odnosno u mjesecu Ramazanu, u Istanbulu i još nekoliko gradova u Turskoj, a u tim nastupima oni će kako smo već rekli biti i pratnja Orhanu Čakmaku u njegovim nastupima na nekoliko velikih koncerata u spomenutim gradovima.

Hor okuplja 40 sjajnih mladih djevojaka i momaka iz svih krajeva naše Općine, ali i nekoliko veterana, koji će svojim dugogodišnjim iskustvom u ovoj branši, uz stručnu pomoć i muzičko znanje nastavnika Zinaida, svakako doprinijeti da hor vrlo brzo postane prepoznatljiv u našem gradu pa i šire, a kako je rekao Orhan Čakmak, njegova želja je da ovaj hor bude „najbolji hor na Balkanu“.

Mi im to od srca priželjkujemo, čestitamo svima na ideji i velikom trudu i zalaganju, i svakako želimo im mnogo sreće na njihovom prvom predstavljanju i nastupima u Turskoj.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *