ZDK: Pravilnik o sprječavanju korupcije u zdravstvenim ustanovama

 

Proteklih dana Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, uz podršku Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, te u saradnji sa partnerskom organizacijom Inicijativa i civilna akcija (ICVA), organizovao je stručnu diskusiju za izradu Pravilnika za sprječavanje korupcije u javnim zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona.

Na ovaj način pristupilo se realizaciji još jedne aktivnosti iz Akcionog plana za borbu protiv kourpcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona u javnim zdravstvenim ustanovama i obaveze zdravstvenih ustanova. Konsultativnom sastanku prisustvovali su koordinatori za borbu protiv korupcije kantonalnih javnih zdravstvenih ustanova i Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i stručne osobe iz ovih institucija koje će biti neposredno uključene u izradu pravilnika.

Donošenje ovog pravilnika u zdravstvenim institucijama ima za svrhu prihvatanje, afirmaciju i inkorporaciju antikorupcionih načela, i stvaranje primjerene antikoruptivne atmosfere i radne klime, kako bi njegove odredbe postale ustaljeno ponašanje svih zaposlenih u skladu sa etičkim, moralnim i profesionalnim normama, te općeprihvaćenim civilizacijskim vrijednostima.

Nakon što menadžment usvoji Pravilnik za sprječavanje korupcije u javnoj zdravstvenoj ustanovi, svi zaposlenici i korisnici usluga ustanove bit će upoznati sa mogućnostima i načinom prijave svakog oblika ponašanja koje ima karakter koruptivnog djelovanja.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *