Nemoj se predati zbog odbijanja, samo reci „sljedeći“!

 

Kada zaredaju odbijanja u životu – nemoj početi plakati, zapomagati, predavati se, podcjenjivati se već samo reci „sljedeći“.

Odbijanje je znak da se tvoj put nastavlja dalje i da ono što si mislio da će biti tvoj vrhunac ili cilj tvoga života samo je jedna etapa puta. Kada te krenu odbijati nemoj se povući u sebe već pojačaj svoje snage i kreni tamo gdje i nisi mislio, putuj tamo gdje nikada nisi zamišljao, pitaj tamo gdje ti se uvijek činilo nemoguće. Sve učini – samo se nemoj predati.

Kada zaredaju odbijanja nemoj reći da si izgubio, već samo reci „sljedeći“. Nisi prvi a niti posljednji koji se susreće sa tim iskustvom. Sjeti se da su Marilyn Monroe predložili da bude tajnica jer je u glumačkim i manekenskim vodama nisu mogli nikako vidjeti. Sjeti se da su za Walta Disneya rekli da mu nedostaje upravo mašte i dobrih ideja. Na koncu sjeti se da su Elvisu Presleyu predložili posao vozača kamiona. Takvih primjera ima još mnogo.

Nije lako iskustvo odbijanja ali mnogo teže boli saznanje da su se upravo sljedeća vrata mogla otvoriti ali se niste usudili na njih kucati i pitati jer ste mislili da će vas i na njima odbiti. Svaki put kada vas neko odbije znajte da negdje drugdje postoji nešto mnogo bolje za vas, znajte da vas to nikada ne bi moglo zadesiti da ste ostali samo na onim prvim vratima na koja ste pokucali i da su vam ih otvorili. Putevi uspjeha uvijek imaju zavijutke i upravo je to draž života.

Postoje trenuci u životu kada je strpljenje sve što nam nedostaje, samo trebamo kazati sebi da moramo izdržati još ovaj dan, proći još jedan izazov. A onda kada nam to postane navika čuda postaju dio svakodnevice. Odbijanje je na koncu dio puta na kojem postajemo jači ali ukoliko nas zaustavi ništa od toga. Zato ne plačite kada vas odbiju, ne tražite rame za plakanje, ustanite, krenite dalje, i samo recite „sljedeći“.

 

Mario Žuvela/savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *