Zvizdić i Azmi: Uskoro otvaranje međunarodnog centra za učenje o Srebrenici

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa osnivačem i predsjednikom Fondacije “Remembering Srebrenica” Waqarom Azmijem, kojem je zahvalio na velikoj podršci i doprinosu koji Fondacija pruža sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici.

Tokom sastanka, Azmi je zahvalio na podršci radu te fondacije i upoznao Zvizdića o planu osnivanja Prvog međunarodnog memorijalnog centra za učenje o Srebrenici radi podizanja svjesnosti o opasnostima netolerancije u savremenom svijetu.

Planirano je da Centar doprinosi toleranciji, međureligijskom poštovanju i podizanju svijesti o univerzalnim vrijednostima kroz studentske i učeničke posjete, stipendije i kroz aktivnosti na prevladavanju mržnje, predrasuda i strahova.

Zvizdić je pohvalio ideju osnivanja Centra za učenje o srebreničkom genocidu i rekao da nove generacije moraju pažljivo da istražuju i uče iz ove tragedije kako se ona ne bi nikome više ponovila.

Dodao je da će taj centar imati veliki značaj za jačanje sjećanja radi sprječavanja zaborava koji može biti štetan za generacije koje dolaze, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *