Theodor Meron u zvaničnoj posjeti Sarajevu

 

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) sudac Theodor Meron, boravit će u zvaničnoj posjeti Sarajevu od 17. do 19. aprila, saopćeno je u utorak iz Mehanizma.

U okviru posjete, Meron će se sastati sa zvaničnicima Suda BiH, uključujući i predsjednika Suda Ranka Debevca, predsjednicu Odjela za ratne zločine Minku Kreho, suca Davorina Jukića i registrara suda Emiru Hodžić, kako bi raspravljali o nizu tema, uključujući i obavezu Mehanizma da pomaže nacionalnim vlastima u bavljenju slučajevima ratnih zločina.

Predsjednik će se također sastati s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, s kojim će razgovarati o uspostavi nacionalnog informativnog centra u Sarajevu, koji će omogućiti digitalni pristup elektronskim kopijama svih javnih dosjea i arhivskih materijala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Planirano je da se informativni centar, prvi takve vrste u bivšoj Jugoslaviji, zvanično otvori u narednim mjesecima u prostorijama Gradske vijećnice u Sarajevu.

Predsjednik će 18. i 19. aprila učestvovati i na konferenciji o krivičnom gonjenju u predmetima koji se tiču djela genocida u BiH sa studentima s prostora bivše Jugoslavije u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa.

Na konferenciji će predsjednik Mehanizma predsjedati sudskim takmičenjem za studente i održati predavanje o presudi po žalbi u slučaju ICTY protiv Krstića, kao i o razvoju jurisdikcije nad genocidom.

To će biti prva zvanična posjeta predsjednika Merona bivšoj Jugoslaviji od zatvaranja ICTY-a krajem 2017. i prebacivanja preostalih funkcija ICTY na Mehanizam, saopćeno je u utorak iz MICT.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *