Svečanost u Sarajevu: Državna nagrada za sport uručena Bogdanu Tanjeviću

 

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je na svečanosti u zgradi Parlamentarne skupštine Državnu nagradu za sport u 2017. godini dodijelio legendarnom košarkaškom treneru Bogdanu Tanjeviću.

Legendarni Boša nagradu je dobio za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine. Državna nagrada za sport najviše je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

– Zahvaljujem se za ovako veliku nagradu, koja je sigurno nešto što će mi ostati u srcu tokom ovo malo vremena što mi je ostalo. No, duboko me čini ponosnim. Hvala i mom klubu Bosni, koji me predložio, i koji će ostati najznačajniji i najdraži u mom životu. Volio bih kada bi bila bolja situacija, jer je bez dobre ekonomske situacije nemoguće napraviti bolje rezultate. Naši mladi igrači nemaju uslove za tako nešto – kazao je Tanjević, prenosi Anadolija, te dodao:

– Mislim da oni koji su dali ogroman doprinos sportu u BiH i šire, nisu dovoljno zaštićeni nekakvim, barem malim sportskim penzijama, koje je većina zemalja u našem okruženju obezbijedila. Većina igrača s kojima sam sarađivao su zaštićeni s tom penzijom da mogu pristojno da žive. U svakom slučaju volio bih da se na neki način da znak i novim generacijama da će država, kanton i grad voditi računa o njima kada prestanu da igraju. To je podsticaj više da se neko odluči baviti sportom.

Ministar Osmanović je istakao da je Komisija za dodjelu prestižnog priznanja donijela pravu odluku kada je dodijelila ovogodišnju državnu nagradu za sport Tanjeviću, koji je jako puno učinio na afirmaciji BiH u svijetu.

– Predstavlja mi zadovoljstvo dodijeliti državnu nagradu za sport BiH košarkaškom velikanu, poštovanom i uvaženom stručnjaku svjetskog ranga. Svima nam je poznato da je KK Bosna u sezoni 1978/79 osvojio naslov šampiona Evrope i učinio nas najponosnijim narodom na svijetu. Tanjević je tada, a i godinama poslije, pokazao kako izvanredno košarkaško znanje i entuzijazam s kojim ide u svaku utakmicu može donijeti veliki rezultat – istakao je Osmanović.

On je istakao da je Ministarstvo civilnih poslova BiH kroz prijedloge izmjena Zakona o sportu pokušavalo sistemski riješiti finansiranje sporta, ali da nisu imali razumijevanje od onih koji te izmjene trebaju usvojiti. No, izrazio je nadu da će današnji događaj potaknuti da se svi odgovornije uključe u stvaranje ambijenta koji će za BiH iznjedriti nove sportske velikane.

Tanjević je rođen 13. februara 1947. godine u Pljevljima. Trenersku karijeru je počeo veoma mlad u 24. godini u KK Bosna s kojim je 1979. godine postao prvak Evrope. Sa sarajevskim klubom osvojio je i dva naslova šampiona SFR Jugoslavije. Osvajao je i nacionalna prvenstva Italije, SR Jugoslavije, Francuske i Turske. S reprezentacijom Italije bio je prvak Evrope 1999. godine, a s Turskom vicešampion svijeta 2010. Osim dvije spomenute reprezentacije vodio je još juniorsku i seniorsku selekciju SFR Jugoslavije i seniorsku Crne Gore. Trenirao je veliki broj klubova, a izdvajaju se Olimpia Milano, Limoges, Budućnost, ASVEL, Virtus Bologna i Fenerbahce. Od 2016. godine član je Košarkaške kuće slavnih Italije.

Dobitnik Državne nagrade za sport za 2016. godinu je Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *