Ministri Dedić i Fakibaba: Turska će nastaviti uvoziti bh. poljoprivredne proizvode

 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, jučer je u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu s ministrom prehrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske Ahmetom Eşrefom Fakibabom, razgovarao o dosadašnjoj saradnji i realizaciji aktuelnih projekata, kao i njihovom unaprjeđenju u narednom periodu.

Susretu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç.

– BiH je za Tursku veoma značajna zemlja, uvijek smo je smatrali bliskom i bratskom i tako ćemo i nastaviti. Republika Turska će nastaviti uvoziti bh. proizvode i raditi na njihovom razvoju i u budućnosti, s ciljem da to doprinese prosperitetu bh. građana – izjavio je ministar Fakibaba nakon sastanka.

Turski ministar doputovao je u BiH s delegacijom turskih stručnjaka koji će zajedno s predstavnicima Vijeća ministara BiH održati sastanke i razgovarati upravo o tim temama.


Ministri Fakibaba i Dedić najavili su da bi do kraja godine u BiH trebao biti održan poslovni forum predstavnika firmi dviju zemalja iz oblasti poljoprivrede i stočarstva.

– Pored izvoza mesa, ministar će sa saradnicima razmotriti projekte izvoza brašna, ulja, bijelog sira i maline, za koje smo danas tražili kvote, kako bi i za ove proizvode povećali izvoz iz naše zemlje – naglasio je Dedić.

Dodao je da zajedno sa Upravom za šumarstvo iz Republike Turske trenutno realiziraju projekat nabavke softvera za prikupljanje podataka o šumskim požarima širom BiH, koji će biti preveden na naš jezik, te naglasio važnost nastavka saradnje i u oblasti prijenosa znanja i tehnologija.

Ministar Fakibaba je, vezano za povlašteni uvoz roba iz BiH, prokomentirao da njihova vodilja nije profit, nego ostvarenje mogućnosti da ovakav plasman roba doprinese boljem standardu bh. građana.

– Sve kvote koje već postoje će biti nastavljene, odnosno sav izvoz iz BiH i uvoz u Tursku bit će nastavljen –  kazao je  Fakibaba, dodajući da će o određivanju tih kvota dvije zemlje uvijek zajednički odlučivati.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *