Delegacija KCUS-a u posjeti tuzlanskom UKC-u: Razmjena ljekara za što bolju uslugu pacijentima

Zdravstveni sistem mora se kretati ka racionalizaciji, što znači da pacijent u što kraćem roku dobije što kvalitetniju uslugu, kazala je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović danas u Tuzli.

Delegacija KCUS-a, predvođena generalnom direktoricom, posjetila je danas Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli. Goste iz Sarajeva dočekao je direktor UKC-a doc. dr. Nešad Hotić, a sastanku su prisustvovali članovi menadžmenata obje zdravstvene ustanove.

– Želimo pokrenuti razgovore oko mogućih reformi u zdravstvenom sistemu. Krajnji cilj je da to učinimo u korist naših pacijenata, ali naravno, jednako su nam važni i zaposlenici u zdravstvenom sistemu – istakla je nakon sastanka dr. Izetbegović.

Istaknula je da ima mnogo tema za razgovore, jer je zdravstveni sistem kakav imamo naslijeđen kao “veoma težak”.

– Ovaj mendžment je na KCUS-u naslijedio sto miliona maraka duga. Svi uposlenici u Sarajevu i ovdje u Tuzli žele da sačuvaju zdravstveni sistem, da pruže najbolju uslugu i sačuvaju radna mjesta. Također, želimo otvoriti mogućnost za nova radna mjesta za naše mlade kolege. Naišli smo na izvrstan prijem u Tuzli, naši problemi su gotovo identični – rekla je dr. Izetbegović.

– Razgovarali smo o tretmanu pacijenata i saradnji, odnosno razmjeni ljekara, koja je praktično počela prije nekoliko mjeseci. Naši ljekari sa Klinike za očne bolesti rade edukaciju naših kolega u Sarajevu, a nama na Klinici za dječije bolesti, tačnije Hematoonkološkom odjeljenju, pomaže ljekar iz Sarajeva – naveo je direktor Hotić. On dodaje da je današnji sastanak samo jedan u nizu onih koji će uslijediti.

– Napravili smo strategiju da za ono u čemu smo mi deficitarni, tražimo pomoć kolega iz Sarajeva, a isto tako, da oni traže pomoć ukoliko im je potrebna – zaključio je dr. Hotić.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *