Maturanti gimnazije Rizah Odžečkić posjetili Visoku školu Algebra u Zagrebu

 

Visoku školu „Algebra“ iz Zagreba, ovih dana su posjetili maturanti i profesori zavidovićke gimnazije „Rizah Odžečkić“, na čelu sa direktorom Gimnazije, gospodinom Alenom Skejićem, koji je i inicirao ovu posjetu zagrebačkoj visokoj školi.

Kako kažu gimnazijalci, u Zagrebu su dočekani vrlo srdačno, a dobrodošlicu i gostoprimstvo prvi im je iskazao dekan „Algebre“ dr.sc. Mislav Balković, koji je kazao maturantima da svoju budućnost grade sa srcem i radeći ono što vole i što ih ispunjava, a da su uspjeh i materijalna dobit tek posljedica takvog pristupa.

Prezentaciju i predavanje o novim tehnologijama i poslovima koji nas čekaju u budućnosti, našim gimnazijalcima predstavio je voditelj prijavnog ureda Algebre, Milan Dukić, a oduševljene učenike pozdravio je i najpopularniji profesor matematike, Toni Milun.

Maturanti su posjetili brojne predavaonice i učionice, Multifunkcionalni laboratorij, u kojem ih je dočekao voditelj studija multimedijskog računarstva, Predrag Šuka, koji im je predstavio mogućnosti tog kompjuterski vrhunski opremljenog prostora, zatim audio/video, te opremom za virtuelnu stvarnost i robotiku, 3D printerom, a uz sve to obišli su i internu biblioteku s više od hiljadu naslova aktuelnih knjiga iz područja računarstva, informatike, digitalnog marketinga i poslovanja, te računarima koji su na raspolaganju studentima.

Na kraju samog Tour de Algebra, gosti i domaćini su zajedno otkrivali je li „Zvijer“ u Algebri mit ili stvarnost, a odgovor na ovo pitanje ponudio im je voditelj studija sistemskog inženjerstva Silvio Papić, koji je učenike upoznao sa „Zvijeri“- privatnim Cloud sistemom Visoke škole Algebra, s brojnim fizičkim poslužiteljima, skladištima podataka, vatrozidovima, UPS-ovima i slično, putem kojeg Algebrini studenti mogu koristiti složena i visokokvalitetna virtuelna okruženja u učionicama, ali i kod kuće.

Vidjeli su i upoznali se i sa izgledom CISCO učionice i inovativnim polaganjem studentskih ispita iz kolegija računarskih mreža.

Nakon iskazane zahvalnosti na gostoprimstvu, te nakon primljenih skromnih poklona od strane domaćina, naši gimnazijalci su se vratili kući, a domaćini još jednom poručili kako su vrata njihove škole svima otvorena za svaki vid saradnje u oblastima koje izučavaju.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *