Potpisan Kolektivni ugovor o pravima poslodavaca i radnika u oblasti trgovine

 

Predsjedavajući pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca iz oblasti trgovine Edin Ibrahimović i predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Ferhatović-Beširović, potpisali su u Mostaru Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

Predsjednica Ferhatović-Beširović kazala je kako je potpisivanje Kolektivnog ugovora od iznimnog značaja za radnike ove oblasti i kako se ovim činom ruši stereotip kako je riječ o sektoru u kojem se masovno krše prava radnika.

– Imidž ovog sektora u javnosti je da ovdje vlada apsolutna pravna anarhija. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora i zajedničkim snagama predstavnika Federalne vlade, Sindikata i Udruženja poslodavaca polako mijenjamo tu sliku – istaknula je Beširović.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, koji je istakao kako je potrebno unaprijediti poslovnu klimu i omogućiti poslodavcima da budu konkurentni na tržištu, što će u konačnici rezultirati da se značajnija sredstva mogu alocirati radnicima.

– Današnji čin je rezultat plodonosnog socijalnog dijaloga. Saradnja između Udruženja poslodavaca i Sindikata je konkretizirana ovim Kolektivnim ugovorom – dodao je Vujanović.

Obraćajući se prisutnima predsjedavajući pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca iz oblasti trgovine Edin Ibrahimović kazao je kako je svrha Kolektivnog granskog ugovora osigurati kontinuitet prava radnicima.

– Cilj je konstantno raditi na unaprjeđenju prava naših zaposlenika, jer koliko god se to koristilo kao floskula, zaposleni jesu naša najveće blago i najveći kapital. Svi mi radimo i radit ćemo na tome da probamo zadržati i unaprijediti i ambijent i poslovanje, kako bi naši zaposleni bili što zadovoljniji – kazao je Ibrahimović.

Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH definiraju se pitanja iz radnih odnosa i u vezi s radnim odnosima, zatim način utvrđivanja plaće i plaće po osnovu radnog učinka, način i visina obračuna povećanja plaće po osnovu otežanih uvjeta rada, naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, uvjeti i visina naknade plaće zbog odsustva s rada žene za vrijeme trudnoće u slučaju kad ne može biti raspoređena na druge poslove, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, raskidanje kolektivnog ugovora.

Iz Udruge poslodavaca FBiH još jednom su naglasili da su granski kolektivni ugovori neupitni i da nastavljaju pregovore s granskim sindikatima s ciljem potpisivanja kolektivnih ugovora u onim oblastima za koje to još nije završeno.

Potpisivanjem ovog akta na snazi su četiri granska kolektivna ugovora, i to za djelatnost prometa, trgovine i uslužnih djelatnosti, prerade drveta i papira i komunalne djelatnosti.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *