Od donošenja akciza: Prikupljeno 64,5 miliona od cestarine, ali se još ne mogu trošiti

 

Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM posebne cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

– Prikupljena sredstva bit će raspoređena kada Upravni odbor UIO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko Distriktu – napominju iz UIO BiH.

Od 1. februara ove godine, od kada se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je uvedena posebna cestarina u iznosu 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM (11 miliona KM cestarine prikupljene, dok je iznosila 0,10 KM i 53,5 miliona KM cestarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litri).

Kada su usvajane izmjene i dopune Zakona o akcizama, u istom setu su usvojene i dopune Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa UIO kod Centralne bake BiH, gdje se prikupljaju sredstva od cestarine namijenjene izgradnji autoputeva i izgradnji i rekonstrukciji ostalih puteva u BiH.

– Radi se o namjenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa – napominju iz UIO.

Spomenuta sredstva UIO će moći rasporediti entitetima i Brčko Distriktu onog trenutka kada Upravni odbor UIO donese posebnu odluku o koeficijentima raspodjele prema korisnicima. Dok se odluka ne usvoji sredstva se ne mogu rasporediti, saopćeno je iz UIOBiH.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *