Formiran komitet za povećanje trgovinske razmjene BiH, Srbije i Saudijske Arabije

Saudijska Arabija, Bosna i Hrecegovina i Srbija, danas su u Rijadu formirale zajednički trilateralni komitet koji se bavi kreiranjem i praćenjem aktivnosti vezanih za povećanje trgovinske razmjene i realizaciju saudijskih investicija u BiH i Srbiju.

Komitet je formiran tokom sastanka ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, sa ministrom trgovine i investicija Saudijske Arabije Mahidom bin Abdulahom Al Kasabijem, javlja Beta.

Ljajić i Šarović, koji predvode delegaciju dvije zemlje u dvodnevnoj zajedničkoj posjeti Saudijskoj Arabiji, danas su se sastali sa saudijskim princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Sa princom Al Saudom, koji je i predsjednik Državne komisije za turizam i kulturnu baštinu, usaglašena je posjeta turoperatera iz BiH i Srbije za april ove godine, gdje će biti predstavljena turistička ponuda dvije zemlje za saudijsko tržište.

U susretu sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i životne sredine Abdurahmanom Abdulom Mosenom Al Fadilom dogovoreno je održavanje zajedničkog sajma u Rijadu, na kome će biti predstavljeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i potencijali BiH i Srbije.

Ministar građevinarstva i stanogradnje Madžed bin Abdulah Al Hogai pozvao je kompanije iz oblasti građevinarstva iz BiH i Srbije da učestvuju na tenderima u Saudijskoj Arabiji, “budući da se očekuje izgradnja više od 1,5 miliona stambenih jedinica u narednih sedam godina”.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *