Nezaposlenost prvi put ide ispod 20 posto

 

Stopa nezaposlenosti u BiH ove godine, nakon dugo vremena, past će ispod 20 posto, sa daljim trendom smanjenja u narednim godinama. Ovo se navodi u analizi Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), piše BiznisInfo.

Prema dokumentu, nezposlenost u BiH prošle godine je pala na 20,5 posto, sa 25,4 posto godinu ranije. Ovi podaci poklapaju se s podacima iz Ankete o radnoj snazi za 2017. koju je ranije radila Agencija za statistiku BiH.

Prema procjeni WIIW-a, nezaposlenost će ove godine pasti na 19,4 posto, naredne na 18,8 posto, a 2020. godine na 18,3 posto. Ekonomski rast ove godine u BiH će biti 3,4 posto, a potom dvije godine zaredom 3,3 posto.

Inače, iz Instituta navode da je ekonomski rast u regionu Zapadnog Balkana lani bio najbolji u posljednjih nekoliko godina, a povoljna situacija očekuje se i ove, ali i narednih nekoliko godina.

Na globalnom nivou vidljiv je snažan napredak ključnih igrača – SAD, Eurozone i Kine – i ne očekuje se da se to promijeni. Njihov napredak doveo je i do razvoja Zapadnog Balkana.

Ukupni rast BDP-a na Zapadnom Balkanu ove godine će biti 3,3 posto. Ključni igrač, navodi se u analizi, bit će Srbija, s rastom od 2,8 posto. Srbija jača na krilima rasta plata i penzija, te posljedičnog rasta potrošnje.

Procentualno najveći rast će imati Albanija sa 4,1 posto, zahvaljujući infrastrukturnim projektima, rastućoj potrošnji i turizmu. Rast u Makedoniji će biti 3,4 posto, zahvaljujući pomoći izvana i smanjenim političkim tenzijama.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *