Sarajevska kompanija DIV u Konjicu pokreće proizvodnju dijelova za brodove

Kompanija DIV BiH uskoro će u Konjicu pokrenuti proizvodnju specijalnih dijelova za brodove. U pripremi je proširenje objekta koji je visokoregalno skladište i očekuje se da će radovi biti finalizirani do kraja maja.

Putem Zavoda za zapošljavanje otvorili su konkurs preko kojeg planiraju zaposliti blizu 60 ljudi, a traže varioce i brusače koji će ići na prekvalifikaciju u ovoj firmi.

Kako je kompanija u BiH samo dio lanca kojem pripadaju još i DIV Samobor, DIV-TVIK Knin, Brodosplit, TVIK-DIV Valjevo i MIN-DIV Niš, a u tim mjestima imaju problem s manjkom radne snage, zaposlit će oko 60 ljudi koji će graditi manje dijelove za brodove, a koji će se potom slati u druga brodogradilišta.

Početak rada na proizvodnji očekuje se nakon finaliziranja objekta i završetka edukacije budućih zaposlenih, naveo je direktor ove kompanije Almir Žujo.

Ova investicija vrijedna je blizu dva miliona konvertibilnih maraka i na ovaj način pokušat će se vratiti stari sjaj brodogradnji u Bosni i Hercegovini.

DIV u BIH planira i izgradnju vjetroparkova na Kupresu i Paklinama 1 i 2 u Općini Tomislavgrad, a nakon dobivanja građevinske dozvole.

Vjetropark je pred dobivanjem građevinske dozvole i nadamo se da ćemo uskoro početi s radom. Već dvije godine radimo na tome i do sada smo imali velikih problema s procedurama kod nas koje su užasno spore i dugotrajne, ali može se reći da smo došli do cilja i da ćemo ove godine početi s izgradnjom vjetroparkova, rekao je Žujo.

Kompanija je otkupila dva brda po cijeni od tri miliona eura nakon čega su proveli ispitivanje vjetra. Nakon što su se rezultati ispitivanja pokazali veoma dobrim, odlučili su pokrenuti vjetroparkove.

Vjetropark na Kupresu bit će izgrađen na tri polja sa snagom od 40MW, a nakon tog projekta planirano je pokretanje proizvodnje vjetrostubova na Brodogradilištu u Splitu. Također, već je instalirano nekoliko probnih čeličnih stubova, a planira se i snabdijevanje regiona vjetroparkovima nakon što se dogovori saradnja sa Siemensom ili Vestasom.

Naš osnovni cilj je izrada vjetroturbina i stubova od isporučioca od Simensa, Vestasa itd, rekao je direktor ove kompanije.

Podsjećamo, DIV BiH je do sada radila na ozbiljnim projektima u BiH, poput remonta na TE Tuzla, Kakanj, Ugljevik, Solana, Mittall, Aluminijski kombinat, radovi na autocesti Doboj – Banja Luka, rekonstrukciji željeznice Bradina – Sarajevo, rudnicima u BiH, te razne konstrukcije objekata, mostova itd.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *