Preminuo čuveni i veliki Stephen Hawking

 

Cijenjeni i najčuveniji britanski ali i svjetski teoretski fizičar Stephen Hawking, umro je jutros rano u 76. godini života, u svojoj kući u Cambridgeu, objavila je njegova porodica.

“Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki naučnik i izvanredan čovjek, čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti. Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirirala su ljude širom svijeta”, stoji u objavi koju su potpisala Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim.

Hawking je rođen u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorat iz kozmologije odbranio na Univerzitetu Cambridge. Od 1974. godine je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih naučnih udruženja na svijetu, a zatim profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerziteta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru. Najpopularnije njegovo djelo je naučni bestseler “Kratka povijest vremena” (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tu ostao rekordnih 237 sedmica.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć kompjuterskog sintetizatora glasa.

 

zavnews/biznisinfo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *