Film “Muškarci ne plaču” nagrađen na Goteborg Film Festivalu

 

Film “Muškarci ne plaču” reditelja Alena Drljevića u produkciji Deblokade, dobitnik je prestižne nagrade Dragon Award za najbolji međunarodni film na 41. Goteborg Film Festivalu.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji je prikazano 20 filmova, među kojima je film reditelja Armanda Lannuccija, kao i film reditelja Sebastiana Lelia, čiji je film u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

Na završnoj ceremoniji, u ime filma “Muškarci ne plaču” nagradu je preuzeo reditelj Alen Drljević. Ova nagrada se prvi put dodjeljuje u historiji Festivala.

Na ovogodišnjem Festivalu, koji je održan od 26. januara do 5. februara, glumici Juliette Binoche uručena je 2018 Honorary Dragon Award.

Goteborg Film Festival, osnovan 1979. godine, najveći je filmski festival nordijskih zemalja na kojem je tokom deset dana prikazano više od 450 filmova iz 80 zemalja svijeta, a festival je posjetilo više od 160.000 ljudi.

Film “Muškarci ne plaču” nastavlja prikazivanje na prestižnim evropskim festivalima – tokom marta 2018. godine bit će prikazan na Sofia International Film Festivalu, te Vilnius International Film Festivalu, saopćeno je iz Deblokade.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *