Počela isplata januarskih penzija u Federaciji BiH

 

Danas je počela isplata januarskih penzija i kao što je ranije najavio za Faktor, Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO, trebalo bi da traje jedan dan. 

Penzije ostvarene temeljem Zakona o PIO su obračunate i bit će isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjeni.

U skladu s tim najniža penzija iznosi 326,17 KM, zagarantovana 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM. Odnos između najniže i najviše penzije je jedan naprema sedam.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za januar, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 miliona KM. U Federaciji je trenutno 412.539 penzionera.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *