Fond Bejtu-l-mal IZ u BiH: Dodijeljeno 176 stipendija za učenike i studente

 

Svečana dodjela stipendija za učenike i studente iz Fonda Bjetu-l-mal Islamske zajednice u BiH, upriličena je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Kako je navedeno iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta, na konkurs za dodjelu stipendije pristiglo je 686 prijava, a shodno postavljenim kriterijima odabrano je 176 učenika i studenata kojima su danas i svečano uručene stipendije.

Već četvrtu godinu zaredom Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ realizuje stipendije iz Fonda bejtul-mal sa znatnim povećanjem iznosa sredstava u ovaj Fond za svaku narednu godinu.

– Imajući u vidu važnost i značaj obrazovanja za mladog čovjeka kao i veliki broj prijavljenih kandidata na konkurs, nastojali smo da pravično i transparentno izvršimo odabir stipendista – istakao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Hamed ef. Efendić.

Prioritet za dodjelu stipendija imali su studenti i učenici sa boljim prosjekom ocjena i lošijeg socijalnog statusa, studenti iz višečlanih porodica i oni bez jednog ili oba roditelja ili čiji roditelji nisu zaposleni. Nakon izvršenog bodovanja po ranije uspostavljenim kriterijima, Komisija je odabrala 40 učenika srednjih škola, 22 učenika i studenta sa posebnim potrebama, te 100 studenata sa različitih fakulteta.

– Također, ugovore je potpisalo i devet učenika generacije naših medresa u školskoj 2016/17. Ured je dodijelio i pet stipendija za pobjednike sa IV Takmičenja iz Sire. Fond za stipendije u ovoj godini iznosi 300.000 KM što je omogućilo da bude dodijeljeno ukupno 176 stipendija – kazao je Efendić, dodavši da su sva ova sredstva osigurana od zekata i sadekatu-l-fitra.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *