Sedam značajnih projekata Islamske zajednice u 2016. godini

Određeni događaji ili projekti u 2016. godini imali su poseban značaj za muslimane i Islamsku zajednicu u BiH

U protekloj 2016. godini Islamska zajednica u BiH je, pored redovnih aktivnosti, imala niz važnih projekata, a ovdje ističemo sedam s obzirom da su realizirani po prvi put ili što su doprinijeli obnovi uništene islamske graditeljske kulture. Nije ih jednostavno ocijeniti kao najznačajnijim, međutim ostavili su izuzetno pozitivan dojam u široj javnosti i potvrdili opredjeljenje Islamske zajednice da ciljano unaprijedi i dinamizira postojeće aktivnosti i procese, te realizira nove koji će doprinijeti kvalitetu života vjernika.

Potvrda tačnosti takvima

Iako niko od obrazovanih i svjesnih muslimana u BiH ne sumnja u tačnost takvima Islamske zajednice, s ciljem otklanjanja svih sumnji u ispravnost takvima, te radi pobijanja nestručnih komentara samozvanih tumača Allahovih pojava, u ovoj godini praćeni su izlazak i zalazak Sunca i stanje mlađaka na određenim lokacijama.

Komisija Rijaseta, u organizaciji Uprave za vjerske poslove, imala je zadatak da za pripremu Takvima za 2017. godinu na određenim lokacijama: Vlašiću, Bjelašnici, Pešter – Duga Poljana, Čukara, vizuelno ustanovi i utvrdi činjenično stanje i dokumentuje pitanje zalaska Sunca (iftar), jacijskog vremena (tzv. travnička jacija) i pojave zore (sehur) u ljetnom periodu. Uprava za vjerske poslove je napisala detaljan izvještaj o ovom projektu, koji je na naučni način potvrdio ispravnost takvima i određivanja namaskih vremena prema proračunu Islamske zajednice.

Još jedan ovogodišnji projekat Uprave za vjerske poslove, koji treba istaknuti, jeste novi pristup u organizaciji takmičenja polaznika mektepske nastave, koji je podrazumijevao i glavnu manifestaciju u Begovoj džamiji, čime se između ostaloga, značajno promovira i mevlud kod mlađih generacija.

Podjela besplatnih udžbenika učenicima

Na jednoj od ovogodišnjih sjednica, Rijaset je donio odluku o podjeli ilmihala i udžbenika vjeronauke, učenicima u manjem entitetu. Ove godine Uprava za obrazovanje i nauku je putem Izdavačkog centra El-Kalem implementirala ovu odluku, te je podijeljeno 6.636 udžbenika za vjeronauku i 5.552 za mekteb.

“S ovim brojem su obuhvaćeni svi polaznici mektepske nastave i vjeronauke u manjem entitetu. Uprava za obrazovanje i Uprava za vjerske poslove su nam dostavili spiskove s ukupnim brojem učenika, na osnovu kojih mi distribuiramo udžbenike u muftijstva i medžlise. Ovo je prva godina implementacije ovog projekta, ali se planira da on bude redovna aktivnost, odnosno da se svake godine obezbijede besplatni udžbenici djeci u manjem entitetu“, kazao je direktor El-Kalema Mesud Smajić.

Ovim projektom Islamska zajednica olakšava svakodnevnicu vjeroučiteljima, muallimima, bošnjačkim roditeljima i njihovoj djeci, te podržava njihova nastojanja da se vjeronauka i mektepska nastava održe u punom kapacitetu.

preporod.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *