Podrška Vlade FBiH privrednicima: Za mala i srednja preduzeća, te za obrtnike 10 miliona KM

S ciljem podrške razvoju privrede, prije svega malim i srednjim preduzećima, te obrtnicima, Vlada FBiH će u narednom periodu izdvojiti više od 10 miliona maraka, koje će plasirati na različite načine.

Prema riječima ministra za razvoj, poduzetništvo i obrt Amira Zukića, Vlada FBiH će privrednicima u obliku grant, odnosno nepovratnih sredstava dodijeliti ukupno 4,38 miliona maraka kroz različite projekte.

– Najveći iznos od 1,55 miliona maraka bit će izdvojeno za projekte jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. To povećanje konkuretnosti će se ogledati kroz podršku procesu uvođenja međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unaprjeđenju znanja i vještina zaposlenih, tehnološkoj modernizaciji poslovnih procesa, te promociji izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima. Maksimalni pojedinačni iznos za ove projekte će biti 55.000 KM po privrednom subjektu – istakao je Zukić.

Za izgradnju preduzetničkih zona, Vlada FBiH će investirati milion KM, a ovaj novac će biti proslijeđen općinama i gradovima u kojima će se graditi te poslovne zone. Ova sredstva će biti iskorištena za izgradnju infrastrukture u tim zonama.

Za sva novoosnovana mala i srednja preduzeća, odnosno ona koja su registrovana nakon 18. maja 2016. godine, Vlada će obezbijediti 800.000 KM. Ova sredstva će moći koristiti sva mala i srednja preduzeća koja imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme, a iskoristit će se kao poticaj za registraciju i plaćanje doprinosa za radnike.

Za poticaj razvoju vezanih i posebnih obrta Vlada FBiH će izdvojiti pola miliona KM. Osim toga, kao podršku opstanku tradicionalnih i starih zanata Vlada FBiH će obezbijediti i dodatnih 180.000 KM.

Vrijedi još napomenuti da će kao podršku inovatorima i za stipendiranje učenika Vlada FBiH osigurati 70.000 KM. Od tog iznosa 30.000 maraka će biti iskorišteno za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Za neprofitne organizacije, kao i Obrtničkoj komori FBiH Vlada će obezbijediti 150.000 KM. Ovaj iznos će biti iskorišten za opremanje prostora za prihvat malih i srednjih preduzetnika, odnsono preduzetnika početnika.

– Vlada FBiH će putem medija obavijestiti sve preduzetnike i obrtnike o načinu i rokovima za podnošenje aplikacija za dobijanje ovih sredstava. Osim toga, u pozivima će, s ciljem povećanja transparentnosti, biti naveden i način bodovanja, tako da će svaki preduzetnik ili obrtnik imati mogućnost da unaprijed izračuna broj bodova koje može osvojiti. Moram dodati i da će, s ciljem davanja posebne podrške ženama i mladima, preduzetnici koji pripadaju nekoj od ove dvije kategorije stanovništva, dobivati dodatne bodove u odnosu na ostale podnosioce aplikacija – dodao je Zukić.

Osim blizu 4,5 miliona KM grant sredstava, Vlada FBiH će razvoj malih i srednjih preduzeća pomoći i kroz projekte kreditiranja. Za ove projekte bit će obezbijeđeno ukupno šest miliona maraka.

– Kreditne projekte ćemo realizovati putem Razvojne banke, koja će pružiti bankarske usluge pri dodjeli kredita. Maksimalni rokovi za vraćanje ovih kredita bit će sedam godina, uz dvije godine grejs perioda, te kamatnu stopu od 1,5% – naglasio je Zukić.

Za ove kredite Vlada FBiH će iz budžeta izdvojiti dva miliona maraka, dok će ostala sredstva biti obezbijeđena od naplaćenih glavnica prethodno plasiranih kredita.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *