Deset odabranih bh. proizvođača starta zajedno sa “dm-om”

 

Kompanija dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo predstavila je danas premijerno domaće proizvođače odabrane u sklopu društveno odgovorne Inicijative “Startajmo {ZAJEDNO},”.

Deset odabranih proizvođača su zahvaljujući ovom projektu uspjeli izboriti plasman svojih proizvoda na police najvećeg drogerijskog lanca u BiH i tako ih učiniti dostupnim velikom broju kupaca.

Od ukupno 54 proizvođača koja su zadovoljila uslove prijave, njih 10 u finalnom krugu odabrano je za procese mentoring te uvrštavanje njihovih 30 proizvoda u asortiman dm-a. Radi se o proizvodima vunene spužvice za piling, domaćim sokovima od aronije, hercegovačkog mehlema, mednih maski za lice, ljutih sosova, dezodoransa u vidu kreme, prirodne kozmetike, sapuna od kozijeg mlijeka, začinske soli, eliksira na bazi meda i permanentnog make-upa.

U saradnji s Fondacijom Mozaik i drugim poslovnim partnerima, dm je odabrane proizvođače podržao tokom različitih procesa pripreme proizvoda za nastup na tržištu s ciljem kreiranja što kvalitetnijeg i konkurentnijeg proizvoda.

“Stalni rast prometa kontinuirano prati i dosljedno ulaganje dm-a u društvenu zajednicu kroz različite projekte i inicijative. Posebno smo ponosni na pokretanje društveno odgovorne inicijative “Startajmo {ZAJEDNO},. Zahvaljujemo svima koji su pružili podršku u njenoj realizaciji, posebno Fondaciji Mozaik koja kroz svoju djelatnost traži, osnažuje i investira u mlade ljude, nastojeći kreirati dobru ekonomiju u BiH”, izjavio je Damir Šlosel, direktor dm-a u BiH.

Irma Zolj-Džeko, asortiman menadžerica dm-a kazala je da zajedno s deset proizvođača iz cijele BiH koji su odabrani kroz ovu inicijativu, nestrpljivo iščekuju uvrštavanje 30 proizvoda u prodajni lanac dm-a.

“U ovoj sedmici zasjala su prva dva proizvoda na dm policama, dok će se ostali proizvodi naći do kraja januara 2019. godine”, kazala je ona.

Istakla je da su kao mentori nastojali prenijeti svoje znanje i iskustvo kako bi proizvođačima pružili mogućnost da na tržište plasiraju što kvalitetniji i konkurentniji proizvod.

Podsjetila je da su osnovni uslovi za odabir bili da su proizvođači prisutni na tržištu manje od tri godine, da su bh. državljani, te da nisu prisutni niti u jednom trgovačkom lancu.

U ime odabranih proizvođača, na današnjoj konferenciji za medije obratila se i Fatima Čekrić Ratajc, proizvođač ljutih sosova iz Tuzle koji su do sada svoje proizvode prodavali na društvenim mrežama.

“Značaj ovog projekta za nas je ogroman. Stručni tim dm-a radio je sa nama na najprofesionalniji način kako bi nas upoznali sa svim procesima potrebnim za plasiranje naših proizvoda na tržište, od redizajna etikete, nabavke ambalaže do proširenja proizvodnih kapaciteta”, pojasnila je ona.

Kako je najavljeno, svi oni koji u okviru kampanje nisu zadovoljili kriterije i pravila igre, ne znači da neće u budućnosti završiti na policama dm-a. Šlosel je najavio da će se pratiti rezultati inicijative, osluškivati potrebe tržišta i ukoliko se pokaže uspješnom, nije isključeno da se neće ponoviti.

Inače, na policama dm-a svoje mjesto trenutno ima 466 domaćih proizvoda. Zahvaljujući ovoj inicijativi, broj će narasti na 500 čime će biti ostvaren cilj kompanije postavljen na početku godine.

Ponudom domaćih proizvoda, dm želi odgovoriti na potrebe kupaca za kvalitetnim bh. proizvodima i podržati privredu naše zemlje.

Inače dm planira u narednoj godini širenje prodajne mreže u BiH, u šta planira uložiti 7.9 milion KM.

“U narednoj poslovnoj godini kompanija dm namjerava investirati 7,9 miliona KM, najvećim dijelom u proširenje distribucijskog centra, te u otvorenje pet novih dm prodavnica, od kojih je jedna u Zvorniku, kao i preuređenje devet postojećih. Ono na šta će posebno nagalasak biti u narednoj godini je nastavak podrške domaćim proizvođačima i inicijativama te ulaganje u razvoj i usavršavanje zaposlenika”, kazao je Šlosel.

 

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *